«Krigsseilerne i Troms»: – Det er dramatiske historier som fortjener å bli kjent

I boka «Krigsseilere fra nord: Troms» har Roger Albrigtsen gitt de kvinnelige krigsseilerne spesiell plass. En av dem var Alfhild fra Torsken.
kultur

Han arbeider mot klokken: Det siste året har flere av krigsseilerne han hadde planlagt å intervjue, gått bort. Vi er inne i det siste tiåret hvor det fortsatt lever tidsvitner.

– For meg er det viktig å få nedtegnet historiene slik at også kommende generasjoner kan lære hvilke ofre disse menneskene gjorde for oss alle, sier Albrigtsen til folkebladet.no.

Kvinneskjebner

I Troms-boken har kvinnene som var krigsseilere, fått en spesiell plass. En av dem var Alfhild Johanna Marie Fladberg fra Torsken på Senja.

OMKOM: Alfhild Johanna Marie Fladberg fra Torsken på Senja var dampskipspike på D/S «Biarritz».   Foto: VÅRE FALNE

–I krigsseilerregistret er det per i dag 28 kvinnelige krigsseilere, halvparten av dem døde. I boken har jeg valgt å fokusere på deres skjebne. Noe av det som skildres, er risikoen både kvinner og menn løp under krigsseilas ute og hjemme. De var i livsfare 24 timer i døgnet over flere år. Det er dramatiske historier som fortjener å bli kjent.

Dampskipspike fra Torsken

Dampskipet «Biarritz» fra rederiet Fred Olsen i Oslo var i januar 1940 på sin faste rute fra Antwerpen til Oslo. Om bord befant det seg 57 passasjerer, i hovedsak norske sjøfolk på vei hjem. To av mannskapet var Alfhild fra Torsken og ektemannen Johan Fladberg fra Rakkestad. De to hadde møttes i Oslo og ble gift i 1935. På «Biarritz» var hun dampskipspike, han kelner.

OMKOM: Johan Fladberg fra Rakkestad i Østfold var kelner på D/S «Biarritz».   Foto: VÅRE FALNE

Den 25. januar ble «Biarritz» senket av ubåten U-14. Samme natt stod maskinist John Oskar Skjold ved rekka på D/S «Borgholm». De grufulle scenene som utspant seg, beskrev han samme dag i et brev til kona Amy, gjengitt i sin helhet i boken. Døde fløt i vannet, overlevende kjempet for livet. Nattemørket vanskeliggjorde redningen. På «Biarritz» omkom 36. Alfhild ble 43 år gammel, Johan ble 33.

I 1991 ble vraket av «Biarritz» lokalisert på 27 meters dyp utenfor kysten av Nederland. Skipet har aldri blitt forsøkt hevet. Tidens tann har gjort det til en umulig oppgave, skriver Albrigtsen.

Nye opplysninger

Boken inneholder 35 kapitler, er rikt illustrert og har i tillegg et register over omkomne krigsseilere med røtter i Troms. Forfatteren samarbeider med Stiftelsen Arkivet i Kristiansand med oppdateringer til krigsseilerregisteret.no. Der kan man søke etter informasjon om krigsseilere.

– Under arbeidet sender jeg Stiftelsen Arkivet opplysninger og fotografier av krigsseilere jeg kommer over. Dermed kan den enkeltes profilside i Krigsseilerregisteret få så mye informasjon som mulig. Antallet menn med røtter i Troms i registeret er 1.129. Av dem er det registrert 199 omkomne. Arbeidet med å registrere hjemmeseilerne og marinefolkene er ikke fullført. Det er en oppgave som gjøres fortløpende av dyktige medarbeidere ved Stiftelsen Arkivet, Krigsseilerregisteret.

UBÅT: Kapitänleutnant Herbert Wohlfarth på U-14, ubåten som senket D/S «Biarritz» i januar 1940.   Foto: ANDREAS ANGERER

Albrigtsen selv kommer fra Evenes i Nordland og bor i dag i Porsanger. «Krigsseilere fra nord: Troms» er hans niende utgivelse. Interessen for andre verdenskrig fikk han under oppveksten da farfaren fortalte om de tyske skipene som hadde sin plass i Bogen.

Roger visste ikke at morfaren Magne Lindgren hadde vært kurér mellom Narvik og Sverige. I 2008 ble den historien til boken om de hemmelige etterretningsbasene «Sepals». Siden har han nedlagt et omfattende og imponerende arbeid, både gjennom egen research og ved å komme i kontakt med dem som sitter på dokumentasjon og fortellinger fra den enkelte krigsseiler.

– Det mest utfordrende i arbeidet er å velge ut hva jeg skal ta med. Det er så uendelig mange skjebner. I tillegg har det å skaffe bilder bydd på utfordringer, men jeg tror at denne rikt illustrerte boken vil være av interesse for mange. Vi må aldri glemme innsatsen krigsseilerne gjorde under krigen, sier Albrigtsen.