Stumfilmfest med latter og hyl

Programmet for årets Stumfilmdager i Tromsø er klart og byr på en enorm sjangerspredning i både film og musikk.
kultur

Verdensteatret: 3.–6. september arrangeres Stumfilmdager i Tromsø for niende gang, og i år byr arrangørene på livemusikk fra tung metal til symfoniorkester – alt fulgt av klassiske filmer fra stumfilmtiden.

Les også: "Feirer geniet Chaplin"

– Ideen er å vise gamle filmer fra stumfilmtiden og putte musikere med live musikk til. Dermed er hver forestilling også en konsert, sier Håvard Stangnes, kommunikasjonssjef i TIFF.

Åpner med Chaplin

Det Tromsøbaserte doom metalbandet Reptile Master og Nordnorsk Opera og Symfoniorkester er to av de lokale innskuddene og bare litt av det du kan høre under årets festival.

– Årets festival kan oppsummeres med innhold fra hysterisk latter til skrekkelige hyl. Både når det gjelder filmene og musikken, sier Stangnes.

Charlie Chaplin er den de fleste tenker på når man snakker om stumfilm og da det i år er hundreårsjubileum for Chaplin-figuren Den lille landstrykeren, er det klart dette markeres under årets Stumfilmdager.

Les også: "Strømmet til stumfilm"

– I år er det første gang vi har Chaplin i fokus og vi feirer hundreårsjubileet med å flytte åpningsforestillinga 4. september inn i storsalen på Kulturhuset. Der skal kammerorkesteret spille Chaplin’s originalskrevne musikk til ”A Dog’s Life”, og vi skal i tillegg vise Chaplin-kortfilmene One A.M. og Behind The Screen, sier Stangnes.

Finsk disko-pønk

Det blir riktignok mye annet å glede seg til også. Blant annet visning av det som regnes som filmhistoriens første skrekkfilm, John Robertsons Dr. Jekyll & Mr. Hyde.

– Reptile Master fra Tromsø har lagd musikk til Dr. Jekyll & Mr. Hyde, og de spiller ganske tung metal så det burde passe bra til en skrekkfilm, legger Stangnes til.

De finske disko-pønkerne i Cleaning Women har gjestet Tromsø tidligere, og er også en av publikumsfavorittene under stumfilmdagene.

– Cleaning Women spiller en miks av elektronika og punk på instrumenter lagd av rengjøringsutstyr. De skal i år spille til Chaplin’s One A.M. på Kulturhuset og til to andre surrealistiske stumfilmer. Noe som blir spennende, sier Stangnes.

Filmklubben

Utenom dette kan årets arrangement by på familieforestilling med gøyale Chaplin-komedier lørdag 6. september og en tyvstart allerede på onsdag 3. september med visning av Chaplin-komedien ”The Knockout” i regi av Tromsø Filmklubb. Dermed burde det være noe for enhver smak under årets Stumfilmdager.

Alle forestillinger foregår på Verdensteatret, utenom den offisielle åpningsforestillinga Chaplinfest, som er på Kulturhuset