– Alle har hovedroller

Kristian Fredrik Figenschow jr. spiller Kong Lear. Tenåringen Thor-Harald Pedersen Normann har to mindre roller. Regissør Hilda Hellwig mener de begge er hovedrolleinnehavere.

kultur

– Jeg elsker dette huset, både de på og de bak scenen. Hver eneste skuespiller, hver statist, er en hovedrolleinnehaver i denne oppsetninga av ”Kong Lear”, sier den svenske stjerneregissøren som for andre gang har tatt turen fra Stockholm til Tromsø for å sette opp en klassiker på Hålogaland Teater.

Les også: "Kong Kristian"

Sist var det hennes landsmann August Strindbergs ”Et drømspel” som ga henne strålende kritikker. Nå er det William Shakespeares ”Kong Lear” hun har tatt grep om og fører inn i vår brutale samtid med Ukraina og Russland, Syria og Palestina som mulige baktepper.

Filosofi og etikk

– Jeg elsker å jobbe med ideer, med store verk som tar opp viktige filosofiske og etiske spørsmål som angår oss og det samfunnet vi lever i. Stykker som kan si noe om hvor vi er på vei. Her i ”Kong Lear” handler det om å ville ha makt, men ikke ville ta ansvar, om lojalitet og makthunger, sier Hilda Hellwig.

Les også: "Hun skal spille hovedrollen i Trollmannen fra Oz"

Mens vedvarende sommersol har kasta sitt lys over det hun betegner som Tromsøs vakre omgivelser, så har hun sammen med sine medarbeidere i de mørke teatersalene drømt om å iscenesette et landskap med evig vinter.

– Publikum skal få se noe de ikke har gjort før. Det hele skal bli som en drømmeaktig zombiefilm. Et vinterlandskap der alt kan skje. Der din neste kan fortære sin neste uten å nøle, sier Hilda Hellwig.

Og teatret sparer ikke på noe for at regissøren skal få skapt sin illusjon.

Del av en helhet

Hele 12 skuespillere står på Hålogaland Teaters hovedscene i denne oppsetninga. Den yngste av dem, Thor-Harald Pedersen Normann som til daglig er elev på Dramalinja ved Kongsbakken videregående skole, føler han har vokst enormt under arbeidet med ”Kong Lear”.

Les også: "Setter opp verdenskjent forestilling"

– Jeg kom inn i noe som var veldig stort, og jeg følte meg veldig liten selv. Men jeg blir tatt så godt imot, blir en del av ensemblet og forestillinga, en del av en stor helhet. Det har vært utrolig morsomt og utviklende for meg både som person og skuespiller, sier han.