– Det morsomste jeg har vært med på

For Bård Tufte Johansen (45) føles det som å kjøre en stor båt på åpent hav når han lykkes på stand up-scenen. I morgen håper komikeren å få med seg tromsøpublikum som passasjerer.
kultur

– Jeg må innrømme at det er stas med fulle hus, da blir jeg litt oppglødd, forteller Bård Tufte Johansen på telefon fra Oslo.

Onsdag står komikeren på scenen foran en fullsatt sal i Kulturhuset i Tromsø for å fremføre sin suksessforestilling ”Mann (44) snakker om ...”. Det som opprinnelig skulle være 24 show på Latter i Oslo, har blitt større enn Johansen selv kunne forestille seg.

Må være skjerpet

– Det har gått overraskende bra. Jeg hadde ikke drømt om dette. Nå er jeg vel oppe i rundt 124 i stede for 24 forestillinger, påpeker komikeren, som i disse dager turnerer Norge rundt med stand up-showet.

– Jeg synes fortsatt at dette er veldig gøy. Det er alltid mulig å fortelle et poeng bedre enn kvelden før. Dessuten improviserer jeg litt underveis, noe som gjør at jeg hele tiden må være skjerpet, forklarer 45-åringen.

Så langt har ”Mann (44) snakker om ...” fått strålende kritikker i landets største aviser, så vel som i lokalaviser på stedene der Johansens show har blitt satt opp.

LES OGSÅ: Komipris til Bård Tufte Johansen

Gjenkjennelsesfaktor

– Hvis jeg skal skryte litt av forestillingen, så tror jeg den har slått an fordi det er en bredde i den, samtidig som den er både morsom og litt smart, oppsummerer komikeren.

For dem som ikke kjenner til innholdet i stand up-showet, så handler ”Mann (44) snakker om ...” hovedsakelig om de små tingene i hverdagen.

– Jeg stikker fingeren i jorda og tar innover meg at her er jeg nå. Jeg er ikke en bitter mann, men jeg klarer å kommunisere hvor jeg er i livet. Det er det nok mange som kan kjenne seg igjen i, mens de unge i salen får et innblikk i hva de har i vente, forteller Johansen.

– Ekstremt nådeløst

At komikeren er et kjent fjes fra TV-skjermen etter flere TV-suksesser som ”Åpen post”, ”Team Antonsen” og ”Tre brødre som ikke er brødre”, sammen med blant annet Harald Eia, tror ikke Johansen er en fordel når han skal prestere på en stand up-scene.

– Selv om du er et kjent fjes fra TV, så er det bare stas for publikum de første to minuttene før de glemmer det av. Deretter må du overbevise på samme måte som andre stand up-komikere. Det er dermed både morsomt, men også ekstremt nådeløst, påpeker 45-åringen.

Johansen er likevel ikke i tvil om at det å være stand up-komiker virkelig har gitt mersmak.

– Dette er det morsomste jeg har gjort. Den umiddelbare responsen man får og den følelsen av å få det til, er som å kjøre en stor båt i hurtig tempo på åpent hav, der alt skjer da og.

Nettopp det at alt skjer i øyeblikket, gjør at Johansen fortsatt blir spent når han skal i aksjon på scenen, uansett hvor mange ganger han har opptrådt tidligere med forestillingen.

– Jeg er konsentrert, for dette er noe man aldri må ta lett på. Selv om jeg har gjort dette så mange ganger nå at det aldri går skikkelig dårlig lenger, har det vært noen forestillinger der jeg har følt at jeg ikke har kommunisert så godt med publikum. Verst var det for en stund siden da jeg merket underveis at jeg ble ekstremt tissetrengt. Da klarte jeg omtrent ikke å tenke på noe annet enn om jeg måtte gå av scenen for å gå på do. Jeg holdt ut, men jeg tror ikke forestillingen ble spesielt bra, innrømmer komikeren lattermildt.

Bytur i Tromsø

Morgendagens forestilling i Kulturhuset blir den eneste anledningen tromsøpublikum får til å se Johansen i aksjon, før komikeren tar med seg showet videre til Harstad, Narvik og Finnsnes.

- Jeg ser at det kanskje burde vært satt opp enda en forestilling i Tromsø, innrømmer 45-åringen, som ser fram til å stå på scenen i Tromsø.

- Tromsø er alltid et koselig sted å være. Ofte drar vi bare rett videre etter en forestilling, men jeg skal faktisk overnatte i Tromsø, så da må det bli en tur ut også, avslører Johansen.

Selv om han har nervene under kontroll foran morgendagens forestilling, innrømmer komikeren at han gruer seg litt til flyturen opp til Tromsø.

- Jeg har hørt at det er meldt mye vind i Tromsø, så flyturen er jeg litt engstelig for. Da jeg tok fly til Island for en stund siden, havnet jeg ved siden av en islandsk heksedame på flyet. Hun var så redd at hun skrek til meg at vi alle kom til å dø, samtidig som hun klorte meg opp over ryggen.  Hun smittet meg rett og slett med flyskrekken sin, forteller Johansen, som imidlertid ikke lar seg stoppe av dette.

- Jeg elsker å jobbe og reise, så sannsynligvis blir det flere stand up-show i fremtiden.

Selv om suksessen ingen ende vil ta ser nemlig komikeren for seg at han snart må gi seg med forestillingen "Mann (44) snakker om...".

- Jeg må for guds skyld gi meg før jeg fyller 46!