"Evighetsprosjektetet" blir åpningsfilm på TIFF

Åpningsfilmen for TIFF 2015 blir Carl Christians evighetsprosjekt.

Carl Christian Lein Størmer  Foto: Kent-Einar Myreng

kultur

– Vi står nå på historisk grunn, sier Carl Christian Lein Størmer, som i 17 år har jobbet med filmen «There's always next season». Han står i alpinbakken i Kroken hvor store deler av filmen om snowboard-miljøet ble filmet.

– Her var hoppet der den første big jump-konkurransen i Tromsø var. Her fikk man målt seg med verdenseliten og de fikk se hvordan ting sto til her oppe, sier regissøren mens han viser de oppmøtte fra media hvor snowboarderne fløy nedover unnarennet.

LES OGSÅ: Strikk deg til TIFF-billett

Og det er nettopp dette og miljøet rundt han har valgt å vie sine tre siste år på. Mye har vært skrevet og mye har vært vist av klipp, men nå går den lange reisen mot slutten.

Åpner festivalen

Nå er nemlig prosjektet åpningsfilm på Tromsø Internasjonale Filmfestival i januar 2015. Nå må bare Carl Christian bli ferdig først.

– Jeg har litt igjen. Det skal være litt sånn. Jeg har holdt på med den de tre siste årene nå og jeg er kanskje litt redd for å bli ferdig. Men det er godt å ha en dato der den må være ferdig, sier Lein Størmer som nå gleder seg til å få vist fram prosjektet.

- Jeg gleder meg mest til å se gjengen som er med i filmen på den røde løperen slik at de får vist seg frem.

Martha Otte var aldri i tvil i hvilken film som skulle åpne festivalen hennes. TIFF fyller nemlig 25 år som filmfestival og det opplagte fokuset fra festivalen blir dermed byen Tromsø.

LES OGSÅ: Hun vil ta TIFF til nye høyder

– Det er helt naturlig å ha den med der. Vi feirer 25-årsjubileum og da er det helt riktig å ha en Tromsø-film som åpningsfilm, sier festivalsjef Martha Otte som mimrer tilbake til i fjor og forfjord hvor Carl Christian hadde fester, markeringer og premierer på filmsnutter fra filmen.

- Vi var på Hurtigruten å feiret at traileren var kommet. Det har vært mye snakk om denne filmen og nå får vi endelig sett den, sier Otte.

Litt press

– I oppveksten ble det mye skating, snowboard og punkmusikk. Vi kjenner jo alle "hotspotsene" i USA mye bedre enn man kjenner sin egen. Men skulle vår historie være noe dårligere. Dette skal være filmen om vår historie, forklarer Lein Størmer.

LES OGSÅ: Besøksrekord for Stumfilmdager

Interessen har aldri vært større og nå kjenner Lein Størmer litt på presset foran premieredatoen.

- Man vil aldri skuffe noen, men samtidig kan man ikke klage på at det er interesse rundt dette. Jeg har ståltro på at vi lander dette, sier Lein Størmer.