– Oluf-museet bør legges til Rallkattlia

Bydelsrådsleder John Pedersen er overveldet over engasjementet for et Oluf-museum i Tromsdalen.

Bydelsrådet i Tromsdalen vil ha nyveien ved Tromsdalselva til å bli Arthur Arntzens vei. Leder John Pedersen ønsker også å lage et Oluf-museum.  Foto: Ronald Johansen

KJENT OG KJÆR: Arthur Arntzen alias Oluf. Foto: Ronald Johansen  Foto: Ronald Johansen RONALD JOHANSEN

BEDT OM UTREDNING: Byråd Jonas Stein. Foto: Marius Fiskum  Foto: Marius Fiskum

kultur

TROMSDALEN: Pedersen legger ikke skjul på at et slikt museum bør legges til området der Arthur Arntzen vokste opp og som også knyttes til hans kjente og kjære figur Oluf – ”Rallkattlia”.

- Ja, vi ser for oss et nybygg tilknyttet friområdet ved Evjendammen og elva, sier lederen av Tromsdalen bydelsråd.

Planene om et Oluf-museum er i en tidlig fase og må ifølge bydelsrådslederen modnes.

– Men vi har tro på at et slikt museum vil kunne bli et attraktivt sted å besøke. Kanskje kan et nytt bygg kombineres med en teaterscene for unge, nyskapende – der man kan dyrke fortellerkunsten? Det var jo slik, i det små, at det startet med Oluf. Mulighetene er mange, mener John Pedersen.

Før helgen lanserte han gjennom iTromsø planene om et Oluf-museum samt veinavnet «Arthur Arntzens vei» på nyveien gjennom Dalen. Bydelsrådet har siden fått mange positive tilbakemeldinger.

– Det er tydelig at engasjementet er stort. Nå må vi bruke litt tid på å tenke ulike muligheter og sørge for at dette får god forankring hos folk, og hos kommunale – og eventuelt nasjonale – myndigheter, sier Pedersen.

Les også: Vil ha Oluf-museum og Arthur Arntzens vei.

Under utredning

Byråd for næring, kultur og idrett, Jonas Stein, mener innspillet om «Arthur Arntzens vei» er så spennende at han alt har bedt om en utredning av muligheten for å få kalt opp veien i området etter Arntzen.

Han er mer tilbakeholden hva gjelder utspillet om et nytt Oluf-museum.

– Det hersker ingen tvil om at Oluf er en fantastisk karakter som har gledet svært mange i Tromsø og Nord-Norge, og som Arthur Arntzen fortjener ros for. Av den grunn har han da også fått en egen byste utenfor Kulturhuset. Et eget Oluf-museum kan jeg nå vanskelig ta stilling til annet enn som en idé, men det er nok verdt å se nærmere på om Oluf kan fylle et eget museum med en permanent utstilling, sier byråd Stein.

Les også: Humor går for fulle hus.

– Vil ta tid

Leder John Pedersen i Tromsdalen bydelsråd forteller de først vil starte arbeidet med å få tatt vare på rekvisitter som har vært brukt i de mange Oluf-oppsettingene. Han forsikrer at arbeidet skjer i dialog med Arntzen-familien.

– Det vil helt sikkert ta noe tid å få realisert et slikt museum. Får vi det til i løpet av de neste fem til åtte årene, vil det være bra, sier Pedersen.

Les også: Nå hylles humorkongen.

- Høres rimelig ut

Skuespiller Kristian Fredrik Figenschow jr. har jobbet nært med Arthur Arntzen på flere oppsettinger, ikke minst i forbindelse med suksessen ”Den fordømte nordlendingen”.

- Arthur har hatt en enorm betydning for bygda Tromsdalen, for byen og for landsdelen. Han har pratet Nord-Norge opp og fram, og at han tildeles noe mer enn en byste foran Kulturhuset, høres rimelig ut, kommenterer Figenschow overfor iTromsø.