Dansekunstner Simone fikk kulturpris på 50.000 kroner

Førjulsgave til videre satsing

Kulturprisen fra Coop Nord hjelper dansekunstner Simone Grøtte (29) til videre satsing og setter punktum på et eventyrlig år.

STOLT: Simone Grøtte viser fram kulturprisen fra Coop Nord fra onsdagens utdeling på «The Edge» i Tromsø. – Moderne dans er ikke så kommersielt, så at de ga prisen til en danser/koreograf, synes jeg var veldig fint og en anerkjennelse av dansekunsten, sier Simone Grøtte.  Foto: Foto: Privat

kultur

2014 har på mange måter utvilsomt vært et gjennombruddsår for dansekunstneren fra Lakselv, med base i Tromsø.

Året startet med forestillinger hennes første hjertebarn «Reindans», som har gått sin seiersgang i en årrekke, og ble avløst av hennes største og mest ambisiøse prosjekt «Mannen som stoppa hurtigruta», i samarbeid med Hålogaland Teater, som solgte ut nesten 18 forestillinger bare i Tromsø.

Siden har hun og ektemannen Herman Rundberg vært festivalkunstnere med forestillingen «Northern Soul» på Varangerfestivalen i Vadsø, og nå på tampen av året, i en hektisk periode med koreografi på «Virginia og Julenissen» på Lille HT, kun dager før en showcaseforestilling i Oslo med «Mannen som stoppa hurtigruta», ramlet det inn en kulturpris fra Coop Nord på 50.000 kroner.

– Jeg hadde ikke hørt så mye om den prisen, før jeg plutselig ble oppringt. Det har vært et utrolig hektisk år og jeg var usikker på om jeg skulle begynne med nye prosjekter, men dette gjør at jeg kan fortsette med nye prosjekter og det er rett og slett bare helt fantastisk, sier Simone Grøtte til iTromsø.

LES OGSÅ: Bestevenninner på samme scene

Vant i sterk konkurranse

Coop Nord har aldri hatt flere kandidater enn i år. Hele 62 personer var nominert, og det var altså Simone Grøtte som til slutt vant prisen.

– Det var en veldig hard konkurranse. Jeg aner ikke hvem som har nominert meg, og det fikk jeg heller ikke vite. I begrunnelsen fra fagjuryen ble det vektlagt at jeg vant på bakgrunn av arbeidet jeg har gjort med produksjoner tilknyttet Nord-Norge og at jeg har vært med å etablere og skape en egen arbeidsplass med virke i Nord-Norge, sier 29-åringen, som har turnert mye med «Den kulturelle skolesekken» og også gitt danseundervisning på småplasser som ikke har et slikt tilbud til vanlig.

LES OGSÅ: Se dansen som forteller en samisk historie

Grøtte legger ikke skjul på hvor mye en slik sum teller inn i en kreativ prosess.

– Dette gir meg en fantastisk start på 2015. Med disse midlene kan jeg få roen til og være kreativ og ikke stresse meg og sende søknader. Det er en såpass stor del av det å være dansekunstner, så man får ofte vært lite kreativ. Derfor er jeg så utrolig glad, at jeg kan fortsette med nye prosjekter, stråler danseren fra Lakselv.

Ny turné

I morgen er det showcase med «Mannen som stoppa hurtigruta» i Oslo. Der kan det vente nye oppdrag.

– Vi skal turnere med forestillingen i hele april og mai i Troms- og Finnmark, men nå blir det kanskje plukket opp til og spilles andre plasser også, så det er veldig spennende, nesten som en ny premiere. Med «Reindans» ble vi plukket opp til å turnere i Sogn og Fjordane, det er mange representanter fra «Den kulturelle skolesekken» på showcasen, så det blir spennende, og kan generere nye spillinger, sier den travle dansekunstneren, som oppsumerer 2014 som hennes utvilsomt største år i dansekarrieren.

LES OGSÅ: Komponerte musikk til kona

– 2014 har absolutt vært mitt toppår karrieremessig. Det har vært helt vilt med nesten 18 utsolgte forestillinger på en moderne danseforestilling i Tromsø, turné i Troms og Finnmark, til produksjon i idrettshallformat i Vadsø med «Northern Soul», og nå skal vi altså avslutte året med å spille i Oslo og alt det der. Det har vært et veldig lærerikt år der jeg har fått prøve meg på så store formater og med så store systemer, som har vært noe helt nytt. Det har vært et lite eventyr og jeg gleder meg virkelig til fortsettelsen, sier Simone Grøtte.

Vi ønsker engasjerende debatter på itromso.no. Du er velkommen til å kommentere sakene på våre sider, men vi ber deg først lese våre retningslinjer for innlegg:

×

RETNINGSLINJER FOR INNLEGG

iTromsø gjør oppmerksom på at du er juridisk ansvarlig for dine kommentarer. Dette personlige ansvaret gjelder enten du velger å kommentere i kommentarfeltene på våre nettsider eller du skriver innlegg på våre Facebook-sider.

iTromsø ønsker en åpen, saklig og engasjerende debatt. Vi oppfordrer alle til å være saklige, vise respekt for andres meninger og å holde seg til saken. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller på annen måte strider mot etikk eller lovverk. Du kan varsle oss her dersom du ser innlegg du mener bryter med god debattskikk.

Alle som vil delta i debatten hos oss må skrive under eget navn. Vi forbeholder oss retten til å utestenge brukere som begår grove eller gjentatte brudd på våre retningslinjer.

kultur