Gir musikkvideo i romjulsgave

Det som i starten skulle være et lite musikkprosjekt utviklet seg til slutt til en heftig musikkvideoinnspilling.

BAK KAMERA: Arthur Arnesen og Eirik Heim.  Foto: Ingrid Blåsmo Aronsen

MUSIKKVIDEO: Ordfører Jens Johan Hjort og Nora Marie Ollila, leder i Kveeninuoret.  Foto: Ingrid Blåsmo Aronsen

INNSPILLING: Ivar Johnsen generalsekretær i Kveeninuoret, tekstforfatter Katriina Pedersen, ordfører Jens Johan Hjort, leder i Kveeninuoret, tekstforfatter og artist, Nora Marie Ollila, tekstforfatter Eskil Johansen og Helge Huru.  Foto: Ingrid Blåsmo Aronsen

kultur

I studioet hos Kystens Hus har Kvensk Ungdomsnettverk (KUN) de siste dagene jobbet med å spille inn en musikkvideo de skal gi i romjulsgave til folket.

– Vi har fått med oss flere ulike artister, ordføreren og tredjeklassekoret ved Kongsbakken videregående på dette musikkprosjektet, sier Nora Marie Ollila.

Hun er leder i Kveeninuoret, samt tekstforfatter og artist i musikkvideoen.

SE OGSÅ: Seniordansere svinger seg i musikkvideo

«Jeg kan være en kven»

Sangen de har tatt utgangspunkt i er «Jeg kan være en venn», av Forente norske artister. Etter å ha skrevet om teksten til å omhandle kvener har de nå brukt tre dager på å spille inn musikkvideo.

Nå gjenstår bare redigeringen før de kan vise resultatet til folket i romjula.

– Ideen bak er et prosjekt vi har i Kvensk Ungdomsnettverk hvor vi skal reise rundt på videregående skoler i Troms og Finnmark for å informere om det kvenske. Vi ville finne på noe nytt som vi kunne ha med oss, og fant ut at det var en god idé å lage en musikkvideo som kan være både for kvenene, om kvenene og fra kvenene, sier Ollila.

LES OGSÅ: Håper ni mill. gir resultater

Ble til en vill idé

– Vi satte i gang med prosjektet og fant mange artister som var interesserte i å være med. Vi skrev en tekst og så gikk vi rett og slett i studio. Det hele utviklet seg til slutt til en vill idé som nå har blitt realisert. Det er veldig artig, sier lederen for Kveeninuoret.

I tillegg til å være med å skrive sangen, rapper hun også på kvensk i musikkvideoen.

– Det er gøy å prøve språket i en ny sammenheng, og det er fantastisk at ordføreren stiller opp og hiver seg med i syngingen. Det varmer at han støtter saken og vil vise fram det kvenske også på et politisk nivå, forteller Ollila.

SE OGSÅ: Stående applaus til Nøtteknekkeren

Fram i lyset

Ordføreren selv så ut til å stortrives sammen med koret under innspillingen.

– Det er veldig hyggelig at vi politikere blir invitert til å heie fram både det samiske og det kvenske – og gjerne sammen. Det er to språk og to kulturer som Norge har behandlet dårlig over år. Nå kan vi bidra til å få både språkene og kulturene fram i lyset igjen slik at de tas i bruk.

Det er også en viktig bit av Nord-Norge og Tromsøs historie, konstaterer han og føyer til videoen er noe folk bør glede seg til å se.

Vi ønsker engasjerende debatter på itromso.no. Du er velkommen til å kommentere sakene på våre sider, men vi ber deg først lese våre retningslinjer for innlegg:

×

RETNINGSLINJER FOR INNLEGG

iTromsø gjør oppmerksom på at du er juridisk ansvarlig for dine kommentarer. Dette personlige ansvaret gjelder enten du velger å kommentere i kommentarfeltene på våre nettsider eller du skriver innlegg på våre Facebook-sider.

iTromsø ønsker en åpen, saklig og engasjerende debatt. Vi oppfordrer alle til å være saklige, vise respekt for andres meninger og å holde seg til saken. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller på annen måte strider mot etikk eller lovverk. Du kan varsle oss her dersom du ser innlegg du mener bryter med god debattskikk.

Alle som vil delta i debatten hos oss må skrive under eget navn. Vi forbeholder oss retten til å utestenge brukere som begår grove eller gjentatte brudd på våre retningslinjer.

kultur