Gir musikkvideo i romjulsgave

Det som i starten skulle være et lite musikkprosjekt utviklet seg til slutt til en heftig musikkvideoinnspilling.

BAK KAMERA: Arthur Arnesen og Eirik Heim.  Foto: Ingrid Blåsmo Aronsen

MUSIKKVIDEO: Ordfører Jens Johan Hjort og Nora Marie Ollila, leder i Kveeninuoret.  Foto: Ingrid Blåsmo Aronsen

INNSPILLING: Ivar Johnsen generalsekretær i Kveeninuoret, tekstforfatter Katriina Pedersen, ordfører Jens Johan Hjort, leder i Kveeninuoret, tekstforfatter og artist, Nora Marie Ollila, tekstforfatter Eskil Johansen og Helge Huru.  Foto: Ingrid Blåsmo Aronsen

kultur

I studioet hos Kystens Hus har Kvensk Ungdomsnettverk (KUN) de siste dagene jobbet med å spille inn en musikkvideo de skal gi i romjulsgave til folket.

– Vi har fått med oss flere ulike artister, ordføreren og tredjeklassekoret ved Kongsbakken videregående på dette musikkprosjektet, sier Nora Marie Ollila.

Hun er leder i Kveeninuoret, samt tekstforfatter og artist i musikkvideoen.

SE OGSÅ: Seniordansere svinger seg i musikkvideo

«Jeg kan være en kven»

Sangen de har tatt utgangspunkt i er «Jeg kan være en venn», av Forente norske artister. Etter å ha skrevet om teksten til å omhandle kvener har de nå brukt tre dager på å spille inn musikkvideo.

Nå gjenstår bare redigeringen før de kan vise resultatet til folket i romjula.

– Ideen bak er et prosjekt vi har i Kvensk Ungdomsnettverk hvor vi skal reise rundt på videregående skoler i Troms og Finnmark for å informere om det kvenske. Vi ville finne på noe nytt som vi kunne ha med oss, og fant ut at det var en god idé å lage en musikkvideo som kan være både for kvenene, om kvenene og fra kvenene, sier Ollila.

LES OGSÅ: Håper ni mill. gir resultater

Ble til en vill idé

– Vi satte i gang med prosjektet og fant mange artister som var interesserte i å være med. Vi skrev en tekst og så gikk vi rett og slett i studio. Det hele utviklet seg til slutt til en vill idé som nå har blitt realisert. Det er veldig artig, sier lederen for Kveeninuoret.

I tillegg til å være med å skrive sangen, rapper hun også på kvensk i musikkvideoen.

– Det er gøy å prøve språket i en ny sammenheng, og det er fantastisk at ordføreren stiller opp og hiver seg med i syngingen. Det varmer at han støtter saken og vil vise fram det kvenske også på et politisk nivå, forteller Ollila.

SE OGSÅ: Stående applaus til Nøtteknekkeren

Fram i lyset

Ordføreren selv så ut til å stortrives sammen med koret under innspillingen.

– Det er veldig hyggelig at vi politikere blir invitert til å heie fram både det samiske og det kvenske – og gjerne sammen. Det er to språk og to kulturer som Norge har behandlet dårlig over år. Nå kan vi bidra til å få både språkene og kulturene fram i lyset igjen slik at de tas i bruk.

Det er også en viktig bit av Nord-Norge og Tromsøs historie, konstaterer han og føyer til videoen er noe folk bør glede seg til å se.