Kunstmuseet til Svalbard

I februar åpner Nordnorsk Kunstmuseum sin filial i Longyearbyen.

6. februar åpner Nordnorsk Kunstmuseum filial i Longyearbyen. Filialen får navnet Kunsthall Svalbard.   Foto: Stine Eidissen Bya

Den amerikanske video- og performancekunstneren Joan Jonas.  Foto: Pressefoto

Stillbilde fra Joan Jonas sitt videoverk «Glacier» som åpner Kunsthall Svalbard.   Foto: Wilkinson Gallery, London

kultur

Kunsthall Svalbard blir navnet på den nye avdelinga som skal samlokaliseres med Svalbard Museum.

– Det er med glede vi nå kan lansere åpningsutstillinga som blir den verdenskjente amerikanske kunstneren Joan Jonas sitt arktiskinspirerte verk «Glacier», forteller Nordnorsk Kunstmuseums direktør Knut Ljøgodt.

LES OGSÅ: Nordnorsk Kunstmuseum oppretter Svalbardfilial

Pioner

78 år gamle Joan Jonas regnes som en av pionerene innen videokunst og performance. I sitt arbeid har hun ofte latt seg inspirere av det arktiske landskapets krefter. «Glacier» er inspirert av den islandske forfatteren Haldor Kiljan Laxnes› roman «Under breen».

En versjon av verket ble vist på den 13. utgave av den prestisjetunge utstillinga dOKUMENTA i Kassel i 2012. Nordnorsk Kunstmuseum har kjøpt inn verket «Glacier» til sin samling. Joan Jonas skal neste år være USAs representant på Venezia-biennalen.

Knut Ljøgodt sier han er stolt over at det er nettopp Joan Jonas som blir den første kunstneren som presenteres på Svalbard.

Naturlig valg

Han forklarer etableringa på Svalbard med at Nordnorsk Kunstmuseums mandat er å skulle dekke hele den nordlige landsdelen.

– Samtidig har vi ønska et visningssted dedikert til samtidskunst på et høyt internasjonalt nivå. Svalbard, som for tida har verdens øyne retta mot seg, ble et helt naturlig valg, sier direktøren ved Nordnorsk Kunstmuseum.

Gjestekunstnere

Ved sida av utstillingene, vil kunstmuseet også starte et residensprogram på Svalbard med støtte fra Sparebanken Nord-norges kulturnæringsstiftelse. Programmet skal gi kunstnere mulighet til å bo og arbeide på Svalbard en periode.

– Tanken er at gjestekunstnerne skal kunne inspireres av det stedegne på Svalbard, og at oppholdet skal resultere i et nytt utstillingsprosjekt eller verk, forteller Knut Ljøgodt.

Kunsthall Svalbard åpner i Longyearbyen 6. februar med både Dronning Sonja og kulturminister Thorhild Widvey til stede.