Vil ikke være psykisk sykes ansikt utad

Linnéa Myhre er ikke først og fremst psykisk syk, hun er forfatter.

kultur

Som en del av StudentUKA ble det tirsdag holdt bokbad med Linnéa Myhre (24) på UiT. Sammen med Nordlyskommentator Egon Holstad inviterte hun til åpenhjertig dialog om selvbiografien «Kjære».

Tabu

Linnéa Myhre er kjent for å skrive om tabubelagte temaer som spiseforstyrrelser og selvmordstanker. I 2012 fikk hun «Tabuprisen» for sin første biografi «Evig søndag».

Resultatet er at Myhres navn ofte blir nevnt når det er snakk om unge og psykisk helse.

– Jeg liker ikke å være psykisk sykes ansikt utad. Det er ikke det jeg gjør, jeg er først og fremst forfatter, sier Myhre til de mange oppmøtte på auditoriet.

– Egoistisk nok skriver jeg fordi det hjelper meg selv.

LES OGSÅ: Slik skal UKA reise seg

Anerkjennelse

Forfatteren sier hun er stolt storforbruker av internett.

– Vi lever i en tid der vi får verdifølelse av likes og reaksjoner på det vi poster på internett. Det er ikke virkeligheten, og det er nok derfor jeg bruker så mye tid på nettet, sier hun.

Myhre mener man glemmer anerkjennelsen man har fått på sosiale medier med en gang man lukker igjen laptopen.

– Med mindre du har fått over hundre likes, da. Det sitter hele dagen.

LES OGSÅ: Lettbeint studentopprør

Sinnablogger

Før Linnéa Myhre ga ut selvbiografiene sine hadde hun en av Norges mest leste blogger. Selv om hun etter hvert har blitt et ganske kjent ansikt, tenker hun ikke over at folk på gata kanskje vet hvem hun er eller at hun er syk,

– Jeg har blitt kalt «Sinnablogger» i mange år, det gjør at folk er litt redde for meg. De går til de andre jeg er ute sammen med og spør om jeg virkelig er så sinna på ordentlig, sier Myhre som er litt skuffet over at så få kommer og snakker med henne.

Sykdommen

«Kjære» handler om Linnéas kamp mot sykdommen. Boka består av flere brev skrevet til venner, seg selv, familien og bedrifter. Vi får lese om forholdet til psykologer, om selvmordstankene og frykten for å miste kontrollen. Dette med et snev av svart humor.

Myhre har sikret seg at boka ikke skal bli slaktet av anmelderne.

– Det er kanskje naivt, men jeg tror det går an å bli helt frisk, avslutter hun bokbadet med å si.

LES OGSÅ: Linnéa Myhre gjester StudentUKA