Tromsø-fotograf vant gjev pris

Tromsøværingen Audun Rikardsen vant 3. plass i en av verdens største fotokonkurranser.

KOMPIS: Audin Rikardsen nådde tredjeplass i undervannskategorien i internasjonal fotokonkurranse.  Foto: Tine Marie Hagelin

kultur

Den anerkjente naturfotografen Audun Rikardsen vant tredjeplass i undervannskategorien i fotokonkurransen «Oasis - international award of Wildlife and Nature Photography».

- Ja, det er artig det, sier Rikardsen beskjedent da iTromsø gratulerer med prisen.

LES OGSÅ: Sjekk disse blinkskuddene!

Et bilde med "Kompis"

Han forteller at det er litt av en historie bak bildet, som er et nærbilde av en hvalross.

- Bildet er av en artig kar som vi kaller "Kompis". Han var utfor Tromsø her i tre måneder i sommer. Bildet er ett av de første undervannsbildene jeg tok av "Kompis", og det som er litt spesielt med bildet er jo at han ser ut som en kråkebolle. Derfor er tittelen på bildet "gigantisk kråkebolle", forteller naturfotografen.

Fotokonkurransen er ifølge Rikardsen en av de største internasjonale fotokonkurransene, med deltagere fra hele 57 land og med 25.000 bilder som blir vurdert.

- Jeg tror jeg sendte inn mellom 10 og 15 bilder. Det er ekstra artig å være den eneste norske, eller kanskje til og med den eneste skandinaviske, fotografen som ble premiert på konkurransen.

LES MER: Tok vare på hemmelig gjest

- En fantastisk opplevelse

Naturfotografen, som også er professor i arktisk og marin biologi ved UiT, forteller at det var en drøm å få tatt dette bildet av hvalrossen "Kompis".

- Det var en helt fantastisk opplevelse. Grunnen til at den heter "Kompis", er fordi den ble en kompis. Han var som sagt her i tre måneder, og i begynnelsen var han ganske syk. Vi var ute og fulgte med han på avstand. Vi trodde en periode han skulle dø, men etterhvert kviknet han heldigvis til.

Etterhvert kom den avbildede hvalrossene til hektene.

- Da ble han veldig så selskapelig og ble som en kompis for oss. Han var nesten som en hund, vi kunne klappe han og han kom etter oss. Det var utrolig gøy! Det er jo en drøm for enhver naturfotograf å få et slikt møte med et vilt dyr nesten utenfor stuedøra, forteller Rikardsen.

- Og det gir jo muligheter for å ta gode bilder, det er det ikke tvil om, legger han til.

LES MER: Bildet som sendte Tromsø-fotografen i europatoppen

På internasjonalt nivå

Det er ikke første gang tromsøværingen vinner priser for sine bilder.

I fjor ble Audun Rikardsen kåret til Årets arktiske fotograf og i en annen konkurranse havnet han i Europa-toppen i naturfotografi.

- Det er ekstra artig å hevde seg så høyt internasjonalt. Det er en ekstra bonus, og det viser at det man gjør holder et godt internasjonalt nivå, sier den prisvinnende naturfotografen.