Folkekunstner feires med egen bok

Mens de andre i klassen satt med regnestykkene sine, tegnet Synvis Glinn Nordin. Det ble etter hvert til en kunstnerkarriere som nå skal feires i bokform.

EVENTYRBYEN: - Jeg håper ungene kan la seg inspirere til å bruke fantasien og tenke selv, sier Nordin om sitt eget bilde. 

kultur

iTromsø møter Nordin, eller «Synvis» som han signerer maleriene sine med, og forfatter Hallvard Birkeland på Tromsø bibliotek for å snakke om boka om Synvis sin kunst. Der henger nemlig et av maleriene hans: Eventyrbyen.

– Jeg maler ikke det jeg ser med øynene, men det indre bildet, sier Nordin.

Hvis så er tilfelle kan man konkludere med at mannen har en rik fantasi. På lerretet møtes Kvitebjørn kong Valemon, samer med reinsdyr, Jesus, Nils Holgersson, troll, nisser og mannen med ljåen i Tromsøs storgate, rett foran Rødbanken og Domkirka.

LES OGSÅ: Folkekjære motiver - en samling av Synvis' malerier fra iTromsøs arkiv.

Symbolikk

– Bildet kan oppleves med barneøyne, men man kan også gå i dybden. Det er for eksempel ikke tilfeldig at det er to konger i bildet; Jesus foran kirka og en materiell konge foran banken, forklarer Nordin som er kjent for den rike symbolismen i bildene sine.

Birkeland har fulgt Nordins karriere lenge og vet å verdsette kunstnerens naivistiske, lekne uttrykk.

– Ingen har malt byen slik Synvis gjør. «Eventyrbyen» er helt vilt og karakterene tatt ut av alle sammenhenger, ler Birkeland.

Kunstneren er mest kjent for sine Tromsø-motiver fra 50- og 60-tallet, men han løfter ofte blikket og kan fort finne på å ta opp globale forhold i sine bilder.

– Synvis har malt hele livet og har en fantastisk produksjon. Han er en folkekunstner som fortjener sin egen kunstbok, sier Birkeland om bokprosjektet som skal utgis i løpet av høsten 2016.

LES OGSÅ: Snart ferdig med utelivshistorien

Profet i egen by?

Prosjektet er finansiert av egen lomme, og til tross for at Birkeland har søkt om støtte, blant annet fra Tromsø kommune, har han fått avslag på dette.

– Det er ikke lett å bli profet i egen by. Både ved Nordnorsk kunstmuseum og i Tromsø kunstforening har man ikke vist noen interesse for egne utstillinger med Synvis sin kunst. Kanskje det er fordi han anses som en del av det rufsete Karlsøy-miljøet?, sier Birkeland.

LES OGSÅ: Synvis malte byens første transe

Selv om Synvis har bodd på Karlsøy i lengre tid, er han imidlertid klar på én ting.

– Jeg blir aldri Karlsøyværing. Jeg er tromsøgutt, slår han fast.

Det bærer da også bildene hans preg av. Ofte henter han inspirasjon fra området hvor han vokste opp, lekte og gikk på skole i området rundt Skansen.

– Nå når korttidsminnet er borte er det bare langtidsminnet igjen, sier Nordin spøkefullt som en forklaring på mange av hans lokale motiver.

LES OGSÅ: Jakter på byfolks skatter