Suksess med Kafka

Forestillinga «Kafka vs. Röyksopp» opplevde stor suksess på Festspillene i Bergen med utsolgte hus og gode kritikker.

RÖYKSOPP: Torbjørn Brundtland og Svein Berge i aksjon under forestillinga «Kafka vs. Röyksopp». Foto: Thor Brødreskift  Foto: thor brødreskift

MEDVIRKENDE: Jan Gunnar Røise, Torbjørn Brundtland, Thorbjørn Harr og Svein Berge er de fire utøverne publikum fikk møte på scenen i «Kafka vs. Röyksopp» under Festspillene i Bergen. Foto: Agnete Brun  Foto: Agnete Brun

kultur

Tromsøs elektronikaduo debuterte i helga på teaterscenen med festspillforestillinga basert på Kafka-komikk hvor Svein Berge og Torbjørn Brundtland deler scenen med skuespillerne Thorbjørn Harr og Jan Gunnar Røise fra Nationaltheatret.

Et knippe av Kafkas tekster er blitt bearbeida av Harr, Harald Eia og Nadina Bouhlou, og de to skuespillerne fra Nationaltheatret har også tidligere hatt suksess med en surrealistisk iscenesettelse av materialet.

Samarbeid

Under prosjektet «Komilab» i Oslo i 2011/2012 utforsket de en rekke karakterer og fortellinger fra det innflytelsesrike forfatterskapet. Responsen var fantastisk.

I salen satt også elektronikaduoen Berge-Brundtland, som umiddelbart tente på ideen om å utvikle ei ny forestilling sammen med skuespillerne. Resultatet ble tekst og nyskrevet musikk som viser vei inn i en moderne og hylende morsom versjon av Kafka-universet.

God mottakelse

Forestillingene ble spilt fredag, lørdag og søndag for fullstendig utsolgte hus med stor begeistring hos publikum.

Også kritikerne levner forestillinga mye ære.

«Kafkas absurde humor, Harr og Røises teatralske kroppsspråk og Röyksopps snurrige elektronika passer hverandre som bowlerhatt til pipe. Magisk moro», skriver Bergensavisen blant anna.

«Høydepunktene var mange, fra festen der Røise hermet Röyksopp-lyder i «Beskrivelse av en kamp», til dreiescenen snurret rundt og vi ble med på Röyksopps atmosfæriske reise ut i rommet. De tok seg god tid til å bygge temaer, det var nesten som å være i studio med stjernene. Så høyt har det sjelden blitt spilt på DNS. Det ble fest på teatret», skriver BAs anmelder et annet sted i sin vurdering.

NRK er litt mer kritisk. «Kafka-tekster i kombinasjon med verdenskjente Röyksopp er i utgangspunktet ingen dum idé. Men da må forestillingen være noe mer og annet enn at verdenskjente musikere kommer på besøk til teateret», skriver Anmelderen Karen Frøsland Nystøyl.

Hun er spesielt kritisk til manglende sammenheng mellom musikk og tekst i forestillingas første del, men at dette bedrer seg utover i forestillinga.