Tre matglade sommervikarer

I fire uker vil iTromsø ukentlige matspalte bli servert av tre godt kvalifiserte ferievikarer når kokkelærlingene Jon Erlend, Madelen og Elise overtar grytene.

KOKKESPIRER: Jon Erlend Matre, Elise Lorentsen og Madelen Rolland skal servere matspaltene i iTromsø i sommer.  Foto: christer Pedersen

FORRYKENDE FORRETT: Madelen Rollands forrett inneholder så vidt forskjellige råvarer som egg, laks, mango, avokado og chili. 

kultur

BREIVIKA: Til daglig går de tre lærlingene på matfag på Breivika videregående i henholdsvis første og andre klasse.

At de nå skal kokkelere i spaltene i iTromsø – samt Harstad Tidende, Folkebladet, Framtid i Nord og Sortlands-Avisa – tar de på strak arm. Over 80.000 avislesere skremmer ikke dem.

LES OGSÅ: Yvonns safrantorsk

Gleder seg

– Det er bare kult! Jeg gleder meg, sier Madelen Rolland (16).

Oppgaven de tre lærlingene har fått i sommer er å presentere en middagsmeny med fire retter – en forrett, to hovedretter (med kjøtt og fisk) samt en dessert. Alt sammen med nordnorsk vri.

– Da jeg planla min rett ville jeg ikke lage for vanskelig mat, sier Jon Erlend Matre (17).

Jon Erlend skal servere fiskeretten – der han har valgt en fisk som har lang tradisjon som matfisk i Nord-Norge, nemlig lange.

– Jeg skal grille langefilet sammen med forskjellig sommertilbehør, sier han.

LES OGSÅ: Skrei-karri fra Goa

Tradisjoner med twist

Elise Lorentsen (17) har ansvar for kjøttretten – og også hun har valgt å gå for tradisjonelle råvarer. Hun sverger også til grillen – det er jo tross alt sommer – og hiver gode, gammeldags «kottiser» på rista.

– Jeg ville velge enkle og vanlige råvarer – ting som folk kanskje allerede har spist når jeg valgte min rett, sier hun.

Men tro for all del ikke at maten de tre lærlingene serverer er über-tradisjonell og traurig. Her snakker vi tradisjonelle råvarer, men med moderne vrier.

Tenkt nytt med gammelt

– Utfordringen har vært å tenke utenfor boksen og lage noe nytt med råvarer som folk har hjemme, men jeg synes vi har lyktes, sier Madelen.

I sin forrett serverer hun eksempelvis laks og egg på en måte som du neppe har opplevd før.

De tre har valgt råvarer med klart sommerpreg til for- og hovedretter. Det samme gjelder desserten – en nydelig rabarbrapai.

Menyen ble tillaget og prøvesmakt i midten av juni. Om det var godt?

Så til de grader! Undertegnede – som er iTromsøs vanlige matspaltist – er imponert over kunnskapene og kreativiteten til de tre kokkelærlingene.