Debuterer med nordnorsk fantasy

15. september kommer debutromanen til Elisabeth Øvreberg ut. Den byr på brutal fantasy fra Nord-Norge.

INSPIRERT AV NATUREN: Debutforfatteren sier at hun er sterkt inspirert av nordnorsk natur når hun skriver. Foto: Ingvild Vik 

kultur

– Nå er det vikingenes tur til å oppleve litt fantasy, sier Elisabeth Øvreberg.

I høst debuterer hun om forfatter – og det med nordnorsk fantasy.

Skrev i tre måneder

Ideen ramlet ned i hodet på Øvreberg i januar 2012.

– Det var som om historien utspilte seg foran øynene mine. Karakterene fikk liv, og de var helt gale. Det var som en film, sier Øvreberg.

Les også: Knallstart for tromsøforfatter

Hun skrev i tre måneder, til hele handlingen var på plass. De neste tre årene brukte hun på å skape universet rundt handlingen, og på redigeringsarbeid.

– Det er så mye arbeid at jeg ikke har ord. Det har jo tatt tre år, sier debutforfatteren.

Brutal bok

Nattfolket – Blodets galskap er fantasy lagt til Helgelandskysten og vikingtiden. Boka handler om kamptrellen Eskil, som uventet vinner sin frihet, men tvinges til å flytte til den ukjente øya Gaptul. Der møter han nattfolket, og de er ikke som oss andre.

Mens mennesker har utviklet empati og kjærlige følelser, har nattfolket gått i motsatt retning. Der er alle varme følelser utryddet, og kun de sterkeste overlever.

– Det er en brutal bok, sier Øvreberg

Travel debutant

Samtidig som Øvreberg arbeidet med boken, jobbet hun også på heltid som forskningsjournalist, og hadde to små barn, som var midt i trassalderen da Øvreberg startet med skrivingen.

Les også: Krimforfatter sa nei til å bli ordførerkandidat for Ap

– Det finnes mye tid innimellom alt. Jeg sto på kjøkkenet og skrev på macen mens potetene kokte, og jeg satt i TV-stua og lot som om jeg så på barne-TV med barna, mens jeg egentlig skrev. Ellers ble det mye kvelds- og nattskriving. Men det har vært utrolig gøy, sier Øvreberg.

God respons

Boken gis ut på Fair forlag, som holder til i Oslo.

– Jeg traff jo rett på fantasybølgen. Da jeg begynte å skrive hadde ikke Game of Thrones og disse seriene tatt helt av enda, så jeg var heldig med timingen.

Boken var i utgangspunktet ment for ungdom, men Øvreberg forteller at den har slått godt an i lesergrupper på hele spekteret – fra barn i 12-årsalderen til voksne på 40 pluss.

Måtte få ut galskapen

36-åringen er opprinnelig fra Asker, men har bodd i Nord-Norge siden begynnelsen av 2000-tallet.

– Den rå, barske naturen her i nord har vært en stor inspirasjonskilde for meg, sier Øvreberg.

Les også: Rino (42) ble møkklei samboerens favorittfilm...

– Som forskningsjournalist, er jeg vant til strenge rammer og lite fri utfoldelse. Jeg følte nok et behov for å få ut all galskapen et sted. Jeg har aldri før drevet med kreativ skriving, men jeg har alltid lest mye, sier Øvreberg.

Hun forteller at det går mest i fantasy og historiske romaner, så det er kanskje ikke så rart at når hun først skulle skrive bok, så ble det en historisk fantasyroman.

Kommer flere bøker

Og nå blir Nattfolket bokserie.

– Forlaget har bedt meg om å skrive én bok til, og den har jeg kommet godt i gang med. Så er spørsmålet om jeg skal avslutte da, eller velge en åpen slutt, sier Øvreberg.