Dreyer-sommer hos Krane

Selv om også andre kunstnere er representert, så dreier det seg mest om Ulf Dreyer i Krane Galleri og Rammerverksteds sommerutstilling.
kultur

Ulf Dreyer (1924–2010) var en av Tromsøs mest markante kunstnere; like anerkjent for sin utsøkte tresnitteknikk som sine motiver.

I den lille sommerutstillinga hos Krane Galleri er det i all hovedsak noen av hans mange arbeider med tromsømotiv som presenteres.

Sommergjester

– Det er med hensikt vi har satt sammen ei utstilling hvor det er motiv fra Tromsø og Nord-Norge som råder grunnen. Dette gjør vi fordi det på denne tida er mange tilreisende, både turister og utflytta tromsøværinger som er hjemme på besøk, som kommer innom våre lokaler. Og det som mer enn noe annet blir etterspurt av dem som tenker på å kjøpe kunst, er nettopp denne type bilder, forteller Signe Krane.

– Det gjelder både for turistene som ønsker seg et minne fra turen til Nord-Norge og Tromsø og for de utflytta som gjerne er litt nostalgiske og vil ha med seg en liten bit av Tromsø når de reiser tilbake til sitt nye bosted, legger hun til.

Signe Krane forteller imidlertid at det er mer interesse for å handle kunst blant vinterturistene enn hos dem som gjester Tromsø om sommeren.

LES OGSÅ: - Kunst skal ikke være "luksus"

Satte spor

Ulf Dreyer gikk i lære og ble boktrykker i Tromsø. Så flyttet til Oslo for å gå på Statens Håndverks- og kunstindustriskole og rundt 20 år senere også kunstutdannelse fra Westfalen i Tyskland.

Til da hadde han holdt på med sin kunstneriske virksomhet ved siden av å drive sin fars trykkeri i Tromsø. Men i 1967 solgte han bedrifta og ble kunstner på heltid.

Kunstneren har stått for mange vakre utsmykningsoppdrag i Tromsø: glassmosaikk på Alfheim Svømmehall, det tidligere hovedpostkontoret, gamle Fiskernes Bank samt veggmalerier på rådhuset og yrkesskolen. Han har laget glassmalerier i Målselv kirke og i Tromsø domkirke, og han har laget bronserelieffen ved bruhodet av Bru-Kjeldsen, samt av grunnleggeren av avisa Nordlys, Alfred Eriksen, som står utfor Nordlysbygget. I tillegg har Dreyer malt mangt et familieportrett på oppdrag fra tromsøfolk, samt at han hadde en stor produksjon av grafikk, og det var tresnittet som lå hans hjerte nærmest.

LES OGSÅ: Pop-up kunst på Hella

Nært forhold

– Det er mange tromsøværinger som har et nært forhold til Ulf Dreyers bilder. Og et nært forhold til Dreyer har vi også her hos oss. Galleri Krane har hatt et tett samarbeid med ham i mange år. Vår eier, glassmester Per Krane, utførte flere av glassmalerioppdragene i samarbeid med Dreyer, og han var en nær og god venn av familien. Vi syns derfor det er fint å kunne vise fram noen av hans arbeider hos oss i sommer, forteller Lisa Krane.

– I tillegg til Ulf Dreyers bilder har vi med i utstillinga også arbeider av Marit Bockelie (grafikk), Kari Rindahl Endresen (akvarell, grafikk), Gunn Vottestad (grafikk) og Kristina Schröder (fotografi). Med denne miksen av kunstnere fra flere generasjoner ønsker vi å vise noen ulike kunstneriske blikk på byen og landsdelen fra tida fra rundt 1970 og fram til nå, sier Lisa Krane.

LES OGSÅ: Ny kunstbutikk åpner i sentrum