Spiller stumfilmmusikk med ryggen til

Når musikerne spiller stumfilmmusikk til Chaplin-filmen «City Lights», er det med ryggen til filmlerretet.

STUMFILMFEST: Fiolinist Anders Melhus (fra venstre), dirigent Timothy Brock og bratsjist Karen Aukner åpner i morgen Stumfilmdager med symfonisk stumfilmfest med helaftens Chaplin-film på Kulturhuset. Foto: Kjetil Vik 

CHAPLINKLASSIKER: «City lights» fra 1931 regnes som en av Charlie Chaplins største klassikere. Onsdag kan stumfilmen oppleves med musikk av Nosos symfoniorkester. 

TIL BODØ: Dagen etter stumfilmkonserten i Tromsø settes forestillingen opp på Stormen i Bodø. 

kultur

Onsdag kveld er det åpning av den tiende utgaven av Stumfilmdager. Det skjer med «City Lights» av Charlie Chaplin på kinolerretet og musikere fra Nordnorsk Opera og Symfoniorkester (Noso) på scenen. For anledningen dirigerer amerikaneren Timothy Brock musikerne.

Lydbilde fra 30-tallet

Han regnes som en av verdens fremste eksperter på stumfilmmusikk og har et spesielt nært forhold til Chaplin-klassikeren.

– Jeg har restaurert filmmusikken til «City Lights». Jeg brukte ett år på arbeidet og kjenner hvert eneste filmrute og alt som skjer i filmen i detalj, sier Brock.

Noso-musikerne må følge dirigentens bevegelser svært nøye for å få med stemningsskiftene i filmen, om det er dramatiske, humoristiske eller romantiske scener som utspiller seg på lerretet.

– Musikerne må se på meg hele tiden. Min jobb er å oppnå det rette 1930-talls lydbildet. Det er bestemte regler som må følges og for unge musikere blir det som deres bestefedre eller oldefedre spilte, sier Brock.

LES MER: Besøksrekord for Stumfilmdager

Følge godt med

Musikerne gleder seg til den spesielle utfordringen med å gjenskape kinostemningen fra 1930-tallet, selv om de ikke ser filmen mens de spiller. De sitter med ryggen til lerretet, med blikket konstant festet på dirigenten.

– Lydbildet blir ekstra kult, og det er litt stas at vi har med en litt annen besetning enn det vi vanligvis bruker, som banjo og saksofonrekke. Tempoet varierer hele tiden og vi må følge godt med, sier bratsjist Karen Aukner i Noso.

LES MER: Porno, Chaplin og ishavsdrama på Stumfilmdagene

Kickstart med barn

Noso har tidligere satt musikk til stumfilm, men aldri en helaftens spillefilm. Etter konserten i Tromsø drar de til Bodø med forestillingen.

– Det er dirigentens ansvar å se på filmen, vi må følge dirigenten uansett hva som skjer, for det er mange ting som må synkroniseres med filmen. Det er en morsom avveksling å gjøre en stumfilmkonsert som krever et sterkt musikalsk uttrykk, som krever at vi legger sjela i det, sier fiolinist Anders Melhus.

Tirsdag var det prøver i Kulturhusets storsal. Før premièren onsdag skal stumfilmkonserten fremføres for barn.

– Det blir kjempeartig å kunne kickstarte med hundrevis av barn fra kulturskolen skal overvære generalprøven, sier Aukner.

LES MER: Stumfilmfest med latter og hyl