Fikk avslag på pengestøtte til Jan Baalsrud-film

– Det er helt absurde regler

Filmprodusent Aage Aaberge er overrasket og frustrert over at den planlagte storfilmen om krigshelten Jan Baalsrud fikk avslag om pengestøtte hos Norsk filminstitutt.

FIKK AVSLAG: Espen Horn, Erling Falch, Harald Zwart, Aage Aaberge, Kjetil Jensberg og Svein Andersen planlegger å filmatisere krigshelten Jan Baalsruds dramatiske flukt fra tyskerne under 2. verdenskrig. Tirsdag fikk de imidlertid avslag på søknaden om pengestøtte hos Norsk filminstitutt. Foto: Ingrid B. Aronsen 

kultur

– Vi er selvfølgelig kjempeskuffet og litt overrasket over avslaget. Vi søkte om 18 millioner kroner til filmprosjektet, men fikk ingenting, forklarer filmprodusent Aage Aaberge.

Det var under et Tromsø-besøk i begynnelsen av april at Aaberge, sammen med blant annet produsent Espen Horn og regissør Harald Zwart, avslørte at de planlegger å spille inn en ny film om Baalsrud, der filminnspillingen skal legges til Tromsø og Troms.

Fikk toppscore

Da iTromsø snakket med Aaberge før sommeren kunne han avsløre at filmen har et totalbudsjett på 70 millioner kroner og at støtten fra Norsk filminstitutt var nøkkelen.

– Det er helt absurde regler. Vår film fikk toppscore hele veien i evalueringsskjemaet, høyst score av samtlige, likevel fikk vi ikke støtte. Den markedsstyrte støtteordningen som vi søkte på fungerer nemlig slik at støtten går til den filmen med høyst publikumspotensial, i dette tilfellet den nye «Flåklypa»-filmen, før neste film på lista vil bli vurdert ved at publikumspotensialet blir satt opp mot budsjettet. Når vi så har en film med et stort publikumspotensial og et stort budsjett, blir vi straffet, forklarer Aaberge.

Totalt var det fire filmer som tirsdag ettermiddag fikk beskjed om at de hadde fått støtte hos Norsk filminstitutt.

– Det er snakk om tre barnefilmer og én film omn Kings Bay, forteller han.

LES OGSÅ: Venter på pengeavklaring

Ny søknad

Filmprodusenten kan imidlertid avsløre at de ikke har gitt opp helt med å få støtte fra Norsk filminstitutt i år.

– Allerede i går leverte vi inn en ny søknad, men denne gang til en annen type finansieringsordning, til det som kalles konsulentstøtte. Nå vil det ta fire til seks uker før den søknaden blir behandlet, sier Aaberge.

Dersom filmteamet får avslag også på denne søknaden, ser det foreløpig mørkt ut for prosjektet.

– Da blir hele filmprosjektet utsatt i alle fall i ett år, før vi kan søke om støtte på nytt. Vi risikerer imidlertid å miste regissør Harald Zwart da. Vi vet ikke hvor lenge vi kan holde på ham, medgir filmprodusenten, før han legger til:

– Vi vet vi har et bunnsolid prosjekt, så det er ingen tvil om at vi burde ha fått støtte allerede. Jeg er derfor optimist på at dette løser seg til slutt.

LES OGSÅ: Zwart spiller inn ny Baalsrud-film i Troms