Lydlegger stumfilmer

Avgangselevene ved musikklinja på Kongsbakken har fått oppdraget ingen andre tredjeklassinger har fått før dem. Nemlig å lydlegge fire stumfilmer på Stumfilmfestivalen.

KOMPONISTER: Jørgen Kristoffer Hansen og Marte Ulrikke Hanssen (foran) har sammen med Marie Sofie Langeland Mikkelsen (venstre bak) og Marte Helene Arnesen Eian vært med å komponere musikk til stumfilmer. Lærer, Erik Stifjell (bak til høyre), viser stolt fram fire av de totalt åtte komponistene.Foto: Kent-Einar Myreng 

kultur

Stumfilmdagene på Verdensteateret går mot slutten og fredag kommer høydepunktet for åtte tredjeklassinger på Kongsbakkens musikklinje.

De har nemlig fått i oppdrag å komponere musikk til fire kortfilmer, som vises fredag under festivalen.

– Vi har sett dem mange ganger nå. De er veldig absurde og litt ekkel, sier Marte Ulrikke Hanssen (18).

Les også: Besøksrekord for Stumfilmdagene

Kontrollerer publikums følelser

En av filmene er «Den andalusiske hund», som tar for seg svært ekle sekvenser, laget av surrealisten Salvador Dalí.

– Filmene har et drømmende preg og henger rett og slett ikke helt på greip. Men det er befriende for da får vi bestemme hva vi vil vise publikum med musikken vår. Vi bestemmer hvordan publikum tenker, føler og reagerer med musikken vår, sier Marte Helene Arnesen Einan (18).

– Publikum har nok ikke like høye forventninger som andre store filmer som går på kino, sier Jørgen Kristoffer Hansen (18), som forteller at det heldigvis er lite nerver ute og går.

– Vi gleder oss veldig. Vi får hjelp av skjermen, som vi ser mer på enn publikum.

Les også: Spiller stumfilmmusikk med ryggen til

Skal sette standarden

Lærer, Erik Stifjell, forteller at komponistene vil stille seg vendt mot skjermen og at dette er et unikt prosjekt som vil lære musikerne om hvordan komposisjonsbransjen fungerer.

– Man får mange oppdrag på kort varsel. At de har laget dette på bare to uker er rett og slett imponerende, sier Stifjell, som fortsetter:

– De har jobbet kjempebra. Det handler om å sette egoet til side og tenke på publikum. Jeg er litt nervøs, for jeg har ikke den fulle oversikt enda, sier læreren.

Men elevene tar heller ikke lett på oppgaven fra festivalen. Ifølge elevene er strømbrudd det verste som kan skje på selve dagen.

– Vi føler at vi må prestere og ikke minst sette standarden for dem som skal gjøre dette neste år, sier Maria Sofie Langeland Mikkelsen (18).