Nominert til prestisjefylt pris

Dokumentarfilmen "En prest og en plage" nominert til Prix Europa.

Regissør Fridtjof Kjæreng tilbrakte to år sammen med Børre Knudsen og kons Ragnhild for å lage filmen "En prest og en plage".  Foto: FOTO: f(x) productions

kultur

Filmen om den kontroversielle presten Børre Knudsen vekker stadig oppsikt. Nå er den nominert til Prix Europa i kategorien "beste TV-dokumentar i Europa".

Utdelingen, som finner sted i Berlin 18.-23. oktober,  regnes som den mest prestisjefylte prisutdelingen for allmennkringkasterne i Europa.

Les også: Facebook-nekt for Børre Knudsen-filmen

Gjennom nåløyet

Filmens regissør, Fridjof Kjæreng, er eneste nordmann som har vunnet prisen to ganger tidligere.

"En prest og en plage" var en av 23 filmer som endte opp som nominerte på Prix Europa. Hele 664 filmer var sendt inn som bidrag til prisutdelingen.

-Jeg er meget glad og overrasket over nominasjonen til Prix Europa. Mest fordi filmen handler om en meget kontroversiell norsk prest med synspunkter som er mislikt av mange. Kanskje er man nede i Europa opptatt av prinsipielle diskusjoner rundt etikk eller har sans en opprører? sier Kjæreng i en pressemelding.

Les også: Knudsen var stolt av filmen

Tragisk og håpefull

Børre Knudsen var, i tillegg til prest, en av Norges mest markante abortmotstandere. Presten gikk bort høsten 2014.

Les også: Børre Knudsen er død

Filmen handler om Børre og Ragnhild Knudsens kamp med å forsone seg med fortiden og den smerten abortkampen har påført dem og barna.

- En prest og en plage er nok den mest eksistensielle filmen jeg har laget, med sterke stemningsladede scener fra ekteparets liv, som svinger mellom det dypt tragiske og det håpefulle – med tro på fremtiden og samtidig på veg mot døden, sier Kjæreng.

Les også: Overraskende suksess på norske kinoer

Les også: Ble utsatt for sjikane for farens abortkamp