Blodig bokbad på Verkstedet

350 ungdommer fulgte spent med da Elisabeth Øvreberg (36) presenterte sin fantasybok.

DEBUT: Elisabeth Øvreberg (til venstre) presenterte sin første fantasybok foran 350 ungdommer. Bademester Christine Kristoffersen Hansen følger spent med  Foto: Jørn Myreng

SPENNENDE: Teodor Mankov Buseth (12) og Oda Dybwad Kristensen (13) syntes boken inneholdt noe som de andre populære fantasybøkene ikke har.   Foto: Jørn Myreng

kultur

VERKSTEDET: Boken «Blodets galskap» ble i går presentert foran spente ungdommer på Verkstedet på Kulturhuset. Boken handler om kamptrellen Eskil som vinner friheten mot at han blir sendt på en nylig oppdaget øy. Der bor det et skummelt folkeslag.

– Der bor det et folk som har levd isolert i flere år. Dette folket har utviklet seg til å ha dyriske evner. De kan blant annet se i mørket, lukte fare og er veldig sterke, forteller forfatter Elisabeth Øvreberg, som også er forskningsjournalist innenfor helse og medisin ved UiT – Norges arktiske universitet.

I motsetning til andre fantasybøker på markedet, har Øvreberg latt være å skrive om elementer som magi, drager og varulver, og heller gjort sin egen vri.

– Jeg har satt settingen i boken til vikingtiden, en tid som er veldig populært for tiden, med tanke på «Game of Thrones» og «Vikings». Jeg tror dermed at boken har en større sjanse for å appellere til publikum, sier forfatteren.

Boken ble lagt ut for salg tirsdag, og Elisabeth Øvreberg har allerede fått en del gode tilbakemeldinger.

– Jeg har fått vanvittige gode tilbakemeldinger på diverse bokforum. Nå begynner også leseeksemplarene å få tilbakemeldinger og bokhandlere har sagt at det er årets sensasjon. Det er veldig moro å få tilbakemeldinger som er så positive, forteller 36-åringen.

LES OGSÅ: Debuterer med nordnorsk fantasy

Brutalt

Hun påpeker at boken ikke er for de minste.

– Når dette folket kommer i puberteten, blir de brutale og lengter etter å drepe. Det er 15-åringene som råder øya med det synet en 15-åring har. Det finnes ingen vise menn eller en domstol å gå til, så det er et veldig brutalt samfunn, forteller Øvreberg.

Forfatteren avslører at det kommer en oppfølger.

– Jeg er godt i gang med en oppfølger allerede. Jeg skriver når jeg har ledig tid, så får vi se videre hva som skjer.

Virker spennende

Teodor Mankov Buseth (12) og Oda Dybwad Kristensen (13) var blant ungdommene som fulgte med på bokbadet. Boken traff rett innenfor deres interessefelt.

– Boken virket spennende. Det var liksom noe nytt i forhold til hva vi har lest tidligere, sier Teodor.

– Ja, den inneholdt ikke noe magi eller drager, og handlet heller om et helt folkeslag hvor de avler opp barn slik at de skal bli sterkere, føyer Oda til.

Boken appellerer i hovedsak til ungdom.

– De som er 15 år er de sterkeste fordi de er i puberteten. Forfatteren leste fra boken, om en 15 år gammel jente som banket opp storebroren sin på 20 år. Det synes jeg var ganske morsomt, sier Oda.

Begge to håper boken blir en suksess.

– Jeg håper den også kommer på film, sier Oda.

LES OGSÅ: Debuterer med sci-fi-dikt