Musikk krysser grenser

I går satte Liv Hanne Haugen og Øystein Blix seg på flyet til Genève for en ukes turné i Sveits og Frankrike sammen med sine to franske medmusikere i bandprosjektet LIV.

NORSK-FRANSK: Liv Hanne Haugen og Øystein Blix fra Tromsø utgjør den norske delen av bandprosjektet LIV sammen med de franske musikerne Thierry Girault og Alain Kawczak. Foto: Helge Matland 

kultur

Med seg i bagasjen har de ei rykende fersk plate innspilt i Kysten Studio i sommer. Også musikalsk krysser det norsk-franske bandet grenser med inspirasjon fra jazz, arktiske uttrykk og annen verdensmusikk.

«Kemedu» er tittelen på plata som bortsett fra to tradisjonelle joiker på de to første sporene på albumet, består av musikk skrevet av bandmedlemmene, dels i fellesskap som band, dels av enkeltmusikerne. Liv Hanne Haugen har signert de fleste tekstene.

Samarbeid

– Bakgrunnen for dette prosjektet går tilbake til 2013–2014 da den velrenommerte franske jazzpianisten og orkesterlederen Thierry Girault flytta til Norge for å bo et år i Tromsø, langt unna alt han hadde vært vant til tidligere. Jeg spilte sammen med ham i flere konstellasjoner det året han var her, forteller jazzmusikeren og samtidsmusikkutøveren, trombonisten Øystein Blix.

– På et arrangement i regi av Rebeka Konc og hennes Arctic Improv Point deltok vi i en improvisasjon hvor også Liv Hanne Haugen var til stede. Det som skjedde der var så spennende at vi ønska å gå videre og utvikle noe sammen, fortsetter Blix.

Til Frankrike

Ett år etter at de tre først møttes, reiste de til Frankrike hvor gitaristen Alain Kawczak slutta seg til bandet. Etter ei intens øvingsuke holdt bandet sin debutkonsert på fransk jord og fulgte opp med en kort turné.

– I sommer møttes vi igjen i Tromsø, øvde inn mye nytt stoff og gjorde innspillingene til plata som nå foreligger i Kysten Studio med Kristian Svalestad Olstad bak spakene. Deretter gjorde vi en liten turné i Nord-Norge. Nå samles vi alle fire for tredje gang. Etter turnéåpning i Genève drar vi videre over grensa til Frankrike hvor vi fortsetter vår ukeslange turné, opplyser Øystein Blix.

Debuterer

– Selv om jeg alltid har sunget mye, så er dette min debut på plate, og det i en alder av mer enn 29 år. Det er litt gøy, sier Liv Hanne Haugen som er best kjent som profesjonell danser.

– Jeg gjør litt som i dansen med stemmen også; bøyer, strekker og beveger, og jeg er opptatt av improvisasjon både når det gjelder melodi, tekst og lyder. Jeg har stor kjærlighet til det uplanlagte.