Samler livsverkene sine i en bok

Den velkjente lyrikeren Helge Stangnes (78) har fått mesterverkene sine samlet i en bok.

Bestselger: Lyriker Helge Stangnes. Foto: Arkivfoto/Marius Hansen 

RETT RUNDT HJØRNET: Snart blir Helge Stangnes sine kjente og kjære diktsamlinger samlet i en bok. Det varmer at et forlag ser verdiene i tekstene mine, mener den bestselgende poeten. Foto: Nordkalottforlaget 

Helge Stanges
  • Født i 1936 sør i Senja.
  • Debuterte med diktsamlingen "Lys langs en fjord" i 1992.
  • Er forfatter, kulturarbeider og pensjonist. Så langt i sin karriere har Stangnes gitt ut fire dikt- og visesamlinger og ei bok med fortellinger "Elektriskgjerdet" fra Nordkalottforlaget, samt kabareten "Nothundliv" sammen med Svein-Hugo Sørensen fra eget forlag.
  • Er utdannet allmennlærer fra Tromsø Lærerskole i 1959 og cand.philol. ved Universitetet i Tromsø (UiT) i 1993. Stangnes har arbeidet som lærer i 30 år.
  • Mottok "Tranøy kommunes kulturpris" i 1995, "Elias Blix minnepris" i 1996, "Norges Fiskarlags Kystkulturpris" i 2009 og "Troms fylkes Kulturpris" i 2013.
  • Kilde: Nordkalottforlaget
kultur

Nordlendingen er velkjent for de fire diktsamlingene sine «Lys langs en fjord» fra 1992, «Landet og Lyset» fra 1996, «Frø i vind» i 2003 og «Vintersang» fra 2011. Med sine 33.000 eksemplarer er de nemlig utsolgt fra butikkhyllene.

– Hva betyr det for deg at boken som samler alle de kjente og kjære diktene dine snart kommer for salg?

– Det betyr at det lille forlaget som gir ut boken har sett verdien av å samle alle diktene mine i en bok. Jeg håper at folk vil gi den bort i gave, og at boken vil selge slik at den dekker utgiftene til forlaget, sier Stangnes.

En drøm

– Hvordan føles det å ha solgt til gull?

– Det er vel litt å ta i. Jeg skriver jo fordi at det skal nå ut til folk, og med tilbakemeldingene som jeg får ved at salget går radig og at diktene både blir brukt til høytopplesning, til brylluper og begravelser er jo en drøm for en poet, sier Stangnes til iTromsø.

– De selger jo ikke like godt som verken kokebøker eller morsomme bøker, men jeg får si det som en annen klok mann har sagt; man skriver som den man er, og det jeg har skrevet er så ekte som mulig. Diktene mine har tydeligvis truffet folk, legger poeten til.

Skrivetørke

Dette blir trolig den siste boken som vil ha lyrikeren sin signatur på – i hvert fall som vil komme for salg.

– Jeg har hatt skrivetørke i tre år og selv om jeg har hatt lyst til å starte opp igjen, så har jeg ikke gjort det, sier Stangnes.

– Hver gang jeg gjør meg ferdig med en diktsamling så opplever jeg tomme perioder, og det tar en stund før batteriene mine blir ladet opp igjen. Allikevel har jeg reist rundt og lest opp diktene mine, og sanggrupper som Boknakaran, Hekla Stålstrenga og Moddi har tatt tak i tekstene og markedsført dem, sier Stangnes.

– Og det er jo flott.