Skremmende aktuelt

Strålende kraftinnsats i Dr. Jekyll og Mr. Hyde. Se bilder fra forestillingen!

5

"Den underlige historien om Dr. Jekyll Mr. Hyde"
kultur

Har du sett forestillingen? Skriv din egen anmeldelse!

Hvordan kan en mann som på ett plan lever et besteborgerlig liv, som er vakker, rik, har gode evner og gode venner, og som oppofrende vier sitt liv for andres ve og vel, være en som følger sine mest primitive lyster, som slipper fri de tøylesløse elementene i sin sjel?

Hvordan kan han bli en mann som tar det han vil ha, som skjender og misbruker mennesker uten å se ofrene?

Nei da, det er ikke den såkalte "Lommemannen" jeg snakker om, selv om det kan høres slik ut.

Se bilder fra forestillingen!

Men det er ingen tvil om at problemstillingene som tas opp i "Den underlige historien om Dr. Jekyll og Mr. Hyde" er skremmende aktuell mer enn 120 år etter at den skotske forfatteren Robert Louis Stevensen presenterte den i romanform.

Stort sett er det samme historie Jørn-Bjørn Fuller-Gee nå forteller fra Hålogaland Teaters turnéscener.

Etikk

Det handler om at vi mennesker er sammensatte. Vi kan bære i oss et ønske om å være gode, om å utføre det som er godt, være viktig for menneskene vi har rundt oss og gjøre andre godt.

Vi har etikk, moral og religion som forteller oss hvordan vi skal opptre til beste for oss selv og samfunnet rundt oss. Det gode mennesket er det som klarer å følge disse reglene, og som dermed slipper dårlig samvittighet, anger og omgivelsenes fordømmelse.

Men hvem er et menneske uten å kjenne dragning mot noe av det som ikke er godtatt, som en eller annen gang har glede av å la lystene og driftene ta seg med på en tur i de mørklagte bakgatene der man kan innlate seg på ting som man helst ikke vil kringkaste for hele verden?

Har du sett forestillingen? Skriv din egen anmeldelse!

Dualitet

Det handler om en dualitet som de fleste mennesker med hånden på hjertet vil erkjenne at dette har de i seg.

I det dydige victorianske 1800-tallssamfunnet klarer ikke Dr. Jekyll å utstå denne dobbeltheten. Hans mørkere sider gir ham en morbid følelse av skam.

For å slippe unna denne skammen begynner han å eksperimentere med å skille det gode fra det onde ved å skape seg to separate identiteter. Den gode Dr. Jekyll får sitt alter ego i Mr. Hyde hvor driftene og lystene får slippe løs.

Og selvsagt går det galt. Når det gode ikke lenger er til stede for å tøyle det onde, tar ondskapen etter hver mer og mer over, ikke bare Mr. Hyde, men også Dr. Jekylls evne til å holde Mr. Hyde på avstand.

Se bilder fra forestillingen!

Forteller godt

Jørn-Bjørn Fuller-Gee forteller denne historien godt. Alene på scenen. Uten scenografi og uten andre rekvisitter enn klærne han går i og en stol plassert midt i rommet.

Det vi får se er en form for teater som setter store krav til skuespilleren. Med en sterkt fysisk spillestil og en intens tilstedeværelse, suger Fuller-Gee sitt publikum inn i historien.

Han imponerer kanskje aller mest med hvordan han i vekslinga mellom å opptre som Dr. Jekyll og Mr. Hyde framstiller dem som to ulike karakterer, men også viser at de er en del av det samme. Jørn-Bjørn Fuller-Gee har tidligere spilt en engelsk versjon av denne historien i England og Canada, og har mottatt utmerkelser og teaterpriser for den i begge disse landene.

Det er ikke så vanskelig å forstå hvorfor. Og det er ikke så vanskelig å glede seg over at den nå har hatt première i en norsk utgave.

Se bilder fra forestillingen!