Stian Saur"/>

Hypnotiserte publikum

Påtryneteatret er en sikker suksess. Men at onsdagens première skulle bli så kanonbra, hadde nok få trodd.

  Foto: Ronald Johansen

6

  Foto: Ronald Johansen

Påtryneteatret: Oldies – but goodies, a teitest hits show
kultur

«De gamle er fortsatt eldst» er en velbrukt klisjé som nok sjelden har passet bedre enn når Påtryneteatret trommer sammen originalbesetningen, blåser støvet av gamle nummer og gjør dem om til helt nye.

For selv om nok mange av onsdagens publikum hadde sett mye av stoffet før, holdt de på å ramle av stolene etter hvert som den ene morsomheten etter den andre ble pepret ut over salen.

Finn Arve Sørbøe har gjennom alle år holdt skuespilleren i seg ved like. At han skulle levere, var det vel liten tvil om. Både som Emba Larsen, taxisjåføren Kalle og selvsagt som den fortsatt like naive Trylle.

Sprudlende glød

Hans medskuespiller Knut Are Mortensen knyttet det seg mer spenning til. Siden han sist sto på scenen og var en del av Påtryneteatret, har han stort sett brukt tiden på å støve bort bak støvete dataskjermer på trange kontor.

Men Mortensen leverer som om han aldri har vært borte fra scenelysene. En så sprudlende glød som den mannen utviste i en smekkfull Rica Hall i går kveld har jeg sjelden opplevd maken til. Det er ingen tvil om at han fortsatt har grep om gamle takter.

Og det er tydelig at han har savnet å stå på scenen.

Det virket som det meste satt fra første stund. Men så skal det sies at gutta på scenen fikk en nokså takknemlig jobb, med et særdeles lattermildt publikum.

Her snakker vi ikke om høflig overklasselatter, men typisk spontan «hylfliring».

Befriende barnslig

Sørbøe og Mortensen tok publikum med på en herlig reise gjennom Påtryneteatrets spede begynnelse.

For mange ble det et gledelig gjensyn, og for andre ble det en svært så morsom introduksjon. For det var langt fra bare gamle travere i salen, men også en hel del som på langt nær var gamle nok til å ha fått med seg starten til dette nå legendariske revyfenomenet.

Skuespillerne er befriende barnslig, og barnsligheten smitter fort over på publikum. Med Knut Are Mortensens fantastiske mimikk og Finn Arve Sørbøes enorme publikumstekke, svingte forestillingen «Oldies – but goodies» til tusen. Det er ingen tvil om at de to trives svært godt sammen på scenen.