Prisdryss til nordnorsk film

Det nærmest regnet priser til nordnorske aktører i norsk filmbransje under lørdagens Amanda-utdeling.

Herman Rundberg vant Amanda-pris for sin innsats i "Kautokeino-opprøret".  Foto: Jonas Pettersen

kultur

Flest priser tok, ikke uventet, "Kautokeino-opprøret". Nils Gaups episke gjenfortelling av opprøret i Kautokeino i 1852 var på forhånd nominert til seks priser, og rasket med seg hele fem.

Blant prisene "Kautokeino-opprøret" vant var "Folkets Amanda", som ble stemt av det norske kinopublikumet, og for beste kvinnelige skuespiller. Sistnevnte gikk til Anni-Kristiina Juuso, som holdt deler av takketalen sin på samisk.

Årets ærespris gikk til Knut Erik Jensen for hans langvarige bidrag til norsk film.

- 90 prosent av talentet når man lager film i Norge er utholdenhet... og litt penger, spøkte filmskaperen.

Tromsø-regissøren Hanne Larsen vant prisen for beste kortfilm. Prisen vant hun for filmen "Varde", som for øvrig er spilt inn i Tromsø.

En annen regissør fra Tromsø, Ole Giæver, nådde ikke opp i de to kategoriene hans film, "Sommerhuset" var nominert i. Filmen var nominert i kategoriene beste manus, og beste kvinnelige skuespiller, ved Maria Bock.

Herman Rundberg fra Kåfjord vant prisen for beste musikk sammen med Mari Boine og Svein Schultz på filmen Kautokeino-opprøret.

Vi ønsker engasjerende debatter på itromso.no. Du er velkommen til å kommentere sakene på våre sider, men vi ber deg først lese våre retningslinjer for innlegg:

×

RETNINGSLINJER FOR INNLEGG

iTromsø gjør oppmerksom på at du er juridisk ansvarlig for dine kommentarer. Dette personlige ansvaret gjelder enten du velger å kommentere i kommentarfeltene på våre nettsider eller du skriver innlegg på våre Facebook-sider.

iTromsø ønsker en åpen, saklig og engasjerende debatt. Vi oppfordrer alle til å være saklige, vise respekt for andres meninger og å holde seg til saken. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller på annen måte strider mot etikk eller lovverk. Du kan varsle oss her dersom du ser innlegg du mener bryter med god debattskikk.

Alle som vil delta i debatten hos oss må skrive under eget navn. Vi forbeholder oss retten til å utestenge brukere som begår grove eller gjentatte brudd på våre retningslinjer.

kultur