Carina Hansen"/>

«Tobben» er død

Torbjørn Willassen ble 59 år. Send inn din kondolanse!

  Foto: Ronald Johansen

kultur

- For to uker siden besøkte jeg han på sykehuset, og da spurte han om vi skulle dra ut på turné igjen. Men så fikk han lungebetennelse og da ble han plutselig verre, sier Jan Ero Olsen.

Torbjørn Willassen hadde kreft i over to år, men for to uker siden ble han alvorlig syk etter å ha fått en lungebetennelse. Torsdag døde han på sykehuset.

Jan Ero Olsen har vokst opp sammen med Willassen, og siden har de spilt sammen som visemusikkduoen Tobben og Ero.

- I 1969 spilte vi på gata i Sverige, og etter hvert fikk vi plass på noen visemusikklubber. Der ble vi også kjent med Cornelis Vreeswijk. Så fikk vi vår første platekontrakt der, sier Olsen.

Sammen har de gitt ut åtte plater, og har deltatt på flere av Vreeswijks plater. De spilte på noen mindre arrangementer i Tromsø rundt 2003/04, men den siste store konserten hadde de på Driv i 2001.

- Det var fullt hus, og publikum ropte på mer. De ville ikke gi seg. Jeg husker vi måtte spille fem ekstranummer, sier Olsen.

- Bauta i rockehistorien

NRK-journalist Per Kristian Olsen mener Tobben og Ero er veldig store i norsk rockehistorie.

- De er bautaer i norsk rock. Det "Tobben" gjorde når han lagde melodier til dikt, tok hele Norge med storm. Alle store norske rockeband, som for eksempel Dum Dum Boys, er klar over arven etter Tobben og Ero, sier Olsen.

Han har møtt duoen flere ganger, og intervjuet dem for ikke så lenge siden.

- Når man var i samme rom som "Tobben" kunne man merke at man var i selskap med en poet. Han var en engasjert poet og kunstner, sier Olsen.

Ved en anledning vikarierte "Tobben" som gitarist i The Pussycats.

- Han var en stor gitarist. Han hoppet inn for Trond Graff på en av Pussycats konserter, og da kunne han alle sangene. Da hadde de ikke spilt sammen før, sier Olsen.

Banet vei

Tobben og Ero har også banet vei for andre nordnorske musikere.

- Det var på grunn av Tobben og Ero at K.M. Myrland, og andre etter det, fikk platekontrakt. De har hatt stor betydning for nordnorsk musikkliv, sier Olsen.

NRK-journalisten er sikker på at musikken deres vil bli husket.

- De har en følsomhet i musikken sin som går rett til hjertene på folk. Det er tidløst klassisk, sier Olsen.

Her er et klipp med Tobben og Ero fra Youtube:

Har du en siste hilsen til "Tobben"? Skriv den her!