Kreativt vakuum

Fem dager og 40 ungdommer skal bli til fem filmer.
kultur

Fredag kveld samles 40 ungdommer fra over ti land i Tromsø. De er mellom 15 og 25 år og har en ting til felles, interessen for film.

De aner ikke hvem de kommer på gruppe med. De har ikke noe tema å forholde seg til. De får utstyr og profesjonelle skuespillere til rådighet. Så skal de lage film.

Filmfestival

- Jeg har vært med på lignende prosjekter ved filmskolen i Lillehammer, forteller Marius Lien.

Han er skuespiller, og sammen med Espen Østman og Ulla Marie Broch lånes han ut av Hålogaland Teater for å være med i filmene til ungdommene som jobber med workshop i forkant av Nordisk Ungdomsfilmfestival (NUFF).

- Når man ikke aner hva man skal gjøre, og har tidspress, så utløses det ting man ikke kunne forestille seg, sier han.Festivalleder Hermann Greuel beskriver nettopp dette fra tidligere år.

- Dette tidspresset utløser en voldsom kreativitet, sier han.Imponert over filmmiljøet

Teatersjef, Iren Reppen, er glad for at teateret kan ha et slikt samarbeid med festivalen.

- Som ny i Tromsø er jeg veldig imponert over det filmmiljøet i byen og hva de får til. I et samarbeid som dette får våre skuespillere en god erfaring, mener hun.

Det er tredje år at Hålogaland Teater har et slikt samarbeid med festivalen.

Jobber fra Gaza

Island, Norge, Sverige, Haiti, Finland, Tyskland og Østerrike er noen av landene ungdommene kommer fra. I tillegg er det en gruppe som jobber fra Gaza.

- I fjor var det første året at ungdommene fra Gaza ikke fikk reise ut. I år er det helt stengt, men vi holder kontakt via Skype og annen teknologi, forteller Greuel.

Filmene som lages under workshopen skal vises under åpninga av NUFF fredag 12. juni.

Disse filmene er ikke med i konkurranseprogrammet.

Der er det to deler.Nordisk ungdomsfilmkonkurranse har 34 filmer fra Island, Færøyene, Danmark, Norge, Sverige, Nordvest Russland, Estland og Litauen.

Fire priser skal deles ut. En til hver av de tre aldersgruppene, og en for Beste Nordiske Film.

Les programmet og kort omtale av filmene på NUFFs nettsider.Det internasjonale programmet har 13 filmer fra sju land.

Les hele programmet og kort om filmene på NUFF sine nettsider.NUFF 2009 sitt fokus er Afrika. Det markeres med filmen "Women Eradicating Poverty" av Serah Echomo Odeke. Den sørafrikanske ambassadøren i Norge, Ms Beryl rose Sisulu åpner festivalen.Her er noen av filmene som er laget i forbindelse med NUFF tidligere:

http://www.youtube.com/watch?v=vND4exIQTnE&feature=channel_page

http://www.youtube.com/watch?v=fBrQQdu6D4A&feature=channel_page

Se flere filmer som er laget på NUFF her!