Henger ut språket

I går åpnet Tromsø Museum utstillingen som beviser at språk er langt fra kjedelig.
kultur

Ustillingen ble første gang vist i Stavanger.

– Jeg må innrømme at jeg ble litt nervøs da jeg fikk høre at vi skulle ha en språkutstilling. Jeg så for meg mye grått papir og formskrift. Men utstillingen er en fryd og veldig artig, sa Per Helge Nylund under åpningen i går.

Brukes og misbrukes

Utstillingen som gjester Tromsø Museum gjennom hele mørketiden, er nemlig til de grader et visuelt og humoristisk innslag. Den er laget av Sølvberget, Stavanger kulturhus, og har fått navnet "Mitt språk". Den kan skilte både med eget banningsrom, dialektspeil og hysteriske eksempler på hvordan språket både kan brukes og misbrukes.

Linda Gudmestad fra Stavanger kulturhus som har vært med på å lage utstillingen var til stede under åpningen, og kunne fortelle at de har vært opptatt av å vise at språket kan brukes på så mange måter.

– Det er mange som er så redde for å gjøre feil når det gjelder språk, fordi man er vant til å få røde og vemmelige strek i skoleboka. Men språk er så mye mer enn det. Ungdom har både kroppsspråk og tekstmeldingsspråk som en ressurs de ikke selv vet at de har, forklarer Gudmestad, som selv er medlem nummer 1.357 i foreningen mot oppdeling av ord.

Pisser i fryseren

Hun understreker likevel at selv om man står fritt til å bruke språket som man selv vil, må man være klar over hvilke konsekvenser det kan få for betydningen av det man vil si.

På et tørkestativ er det nemlig hengt opp utklipp og bilder av tekster der meningene som er forsøkt ytret har kommet ut på noen litt spesielle måter.

For skriver man på skiltet at man har "Pissa i fryseren", eller at det er "Fri syre til alle", når man er ute etter å formidle pizzasalg og hårklipp, har man vel ikke fått fram det man egentlig ønsker.

Et speil der man skal prøve se på seg selv å si "Hei" slik man ville gjort det i en rekke ulike situasjoner, viser på en kreativ og morsom måte hvordan tonefall gir mening til ordene.

Et eget lite rom er også tildelt de mørkere banneordene, og hvordan de oppfattes i forskjellige settinger. Hvordan ville du for eksempel reagert om nyhetsoppleseren på TV fortalte at " Nå har det faen meg gått av ei bombe i Irak igjen"?

(Bladet Tromsø)