Skåden var lesbisk kvinne på blogg

Sigbjørn Skåden skrev blogget anonymt i et halvt år som en samisk lesbisk kvinne på 19 år.
kultur

Bloggen ”Ihpil” framstår som skrevet av en anonym ung samisk kvinne som kom fra en liten plass og flyttet til en større by. Kvinnen skal ha blitt funnet druknet i Tromsø havn i desember 2007. Da slutter også bloggen hennes.

Bloggen har vært grunnlaget for boka "Ihpil/De fortapte barns frelser". Boka presenteres som bokutgivelsen av en autentisk blogg ved samme navn, skrevet av ei lesbisk samejente høsten 2007.

Bloggen løper fra jentas første dag som student i Tromsø 14. august, til hennes tragiske dødsfall 17. desember. I bloggen beskriver jenta sitt møte med byen, studenttilværelsen og et begynnende voksenliv. Alt dette filtres gjennom øynene til en person i dobbelt outsiderposisjon, den samiske og den lesbiske.

Nå viser det seg at det er Skåden selv som har skrevet bloggen om den fiktive jenta.

Han ble avslørt av en journalist som oppdaget at det ikke ble funnet en død jente i havnebassenget i desember 2007.

Skåden ble dermed uventet avslørt.

– Ja, det ble jeg. Det var alltid meningen å stå fram, men jeg ble avslørt litt tidligere enn det jeg hadde regnet med, sier han til NRK.

– Mange i den samiske befolkningen er sterkt knyttet til den læstadisanske tradisjonen, og er derfor veldig konservative. Jeg ville skrive om noe som ikke det var pratet så mye om. Og dermed åpne opp for litt debatt, sier Skåden om valget å skrive om homofili.