PETTER STRØM"/>

Et ærefullt oppdrag

Å male et bilde til dronning Sonja er det mest spesielle oppdraget Kari Rindahl Endresen noen gang har hatt.
kultur

– Jeg setter utrolig stor pris på at jeg ble spurt om å male dette bildet. Ikke bare fordi jeg skal male et bildet til en så viktig person, men fordi jeg har veldig sans for dronning Sonja, sier Tromsø-kunstneren Kari Rindahl Endresen.

Kongeparet er for tiden på besøk i Nord-Norge. Torsdag tar de turen til Husøy.

I den anledning ønsket fylkesmann Svein Ludvigsen at Rindahl Endresen skulle male et bilde til dronningen.

Små gløtt

Ludvigsen åpnet malerens utstilling på Sommarøy i februar.

– Akvarellene til Kari gir oss små gløtt inn i vår egen nærhet, kystens bosetting, livet på kysten, slik det var og slik det er, sa han fylkesmannen i sin tale.

– Svein Ludvigsen ville at jeg skulle male dronningens bilde i samme stil som et av maleriene han så på den utstillingen, fordi han mente det kunne passe henne, forteller Endresen.

I bakhodet

– Å male et bilde jeg vet skal gis til dronning Sonja er det mest spesielle oppdraget jeg har hatt, og det har vært svært inspirerende. Selve prosessen ble litt påvirket av det. Samtidig var det betryggende å vite at fylkesmann Ludvigsen hadde gitt innspill til motiv og fargevalg, samt hvilken stil bildet skulle være i, sier Kari Rindahl Endresen.

I et par måneder har hun jobbet med maleriet.

– Det er et ganske stort maleri, med mange blåtoner. Dronningen er veldig glad i den nordnorske naturen og fjellene, så jeg har prøvd å få disse elementene fram.

Maleren skal selv overrekke bildet til dronning Sonja på torsdag.

Spennende møte

– At jeg blir invitert til det synes jeg er veldig sjenerøst av Svein Ludvigsen. Jeg har aldri møtt noen kongelige tidligere, så det blir utrolig spesielt.

Rindahl Endresen har prøvd å tenke over hva hun skal si til dronningen når de møtes.

– Jeg tror ikke det blir tid til en lang prat, men jeg skal nok klare å fortelle hvilken ære det har vært for meg å male dette bildet til henne. Så nå gjenstår det bare å finne et passende antrekk til anledningen, ler hun.

– Men jeg finner vel ut av det.