Tromsøfotograf hedret med pris

Lars Åke Andersen sikret seg Fagpressens fotopris.

  Foto: Lars Åke Andersen frifoto.no

  Foto: Lars Åke Andersen

kultur

Det var 26. mai at Lars Åke Andersen, tidligere fotograf i både Nordlys og sist hos iTromsø, stakk av med Fagpressens fotopris for en billedserie han tok da han var på reise i India i mars i fjor.

Bildeserien, som er tatt på verdens største vaskeri i Mumbai, sto på trykk over seks sider i Fagbladet, et medlemsblad som har et opplag på 320.000.

- Jeg fikk et reisestipend fra Norsk Journalistlag i fjor, og brukte derfor pengene til å reise en måned til India. Allerede før jeg reiste hadde jeg et ønske om å bruke vaskeriet som utgangspunkt for en bildeserie, forklarer han.

At det var nettopp Andersen som skulle stikke av med den gjeve prisen, i hard konkurranse med mange innsendte bidrag, var imidlertid ingen selvfølge. Tromsøfotografen hadde nemlig ikke meldt seg på konkurransen.

- Det var redaktøren i Fagbladet som meldte meg på konkurransen uten at jeg visste noe som helst, så jeg fikk først en telefon dagen før prisutdelingen med et hint om at jeg burde komme til Oslo neste dag, forklarer Andersen, før han legger til:

- Jeg ble naturlig nok kjempeoverrasket.

Hva som var juryens begrunnelse for at det nettopp var han som stakk av med den gjeve prisen, har imidlertid Andersen problemer med å forklare.

- Jeg hadde noen glass cava innabords, så jeg husker faktisk ikke helt begrunnelsen, ler han.