Følstad åpner i kunstmuseet

Tromsøkunstneren Marit Følstad (42) står for årets første nye utstilling i Nordnorsk Kunstmuseum.

  Foto: Marit Fø¸lstad

kultur

- I årets første store separatutstilling utforsker Marit Følstad jegets forhold til begrep som tid og rom. I utstillinga «No Strange Delight» vil hele vår tredje etasje fylles av video, neonskulptur og lydinstallasjoner som iscenesetter rommene som et hypervirkelig miljø som kan virke både truende og forførende på samme tid, sier Knut Ljøgodt, direktør ved Nordnorsk Kunstmuseum.

- Vi ser veldig fram til utstillinga som åpner 4. februar. Det begynner å bli lang tid siden Tromsø Kunstforening hadde en brei presentasjon av Marit Følstad. Siden den gang har hun hatt ei sterk utvikling som billedkunstner, noe ikke minst hennes fantastiske utstilling i Oslo Kunstforening i 2010 viser, fortsetter Ljøgodt.

Han forteller at Marit Følstad får frie hender til å bygge om og tilpasse kunstmuseets lokaler i tredje etasje til de ulike elementene i utstillinga hun skal vise. Utstillinga kurateres av Joakim Borda.

Nye verk og tegninger

Samme dag som Marit Følstad åpner «No Strange Delight», vil Nordnorsk Kunstmuseum også åpne utstillinga «Nyervervelser og nye deposita» som omfatter et utvalg av arbeider erverva til Nordnorsk Kunstmuseums samling i løpet av 2010-2011, enten som gaver eller innkjøp. I tillegg vises verk som kunstmuseet har fått deponert fra private samlinger.

Tegning er et medium som på lik linje med andre uttrykksformer har endra seg med tida, selv innenfor en tradisjonell forståelse av mediet.

- Utstillinga «Higher Ground» som åpner 29. mars, undersøker hvordan våre samtidskunstnere uttrykker seg gjennom tegning, sett i relieff mot tidligere generasjoners måter å behandle mediet på. Her finner vi tegninger fra sent 1800-tall og fram til i dag, opplyser Knut Ljøgodt.

Sommer og måneskinn

Knud Baade (1808-1879) er kunstneren bak årets sommerutstilling i Nordnorsk Kunstmuseum. "Knut Baade - «Måneskinnsmaleren» er tittelen som er satt på utstillinga som åpner 16. juni.

- Baade er best kjent som landskapsmaler. Utstillinga fokuserer på hans landskap; både tidlige topografiske skildringer fra forskjellige geografiske områder så vel som de sene, mer romantiserende. Dessuten vil utstillinga vise noen eksemplarer på Baade som historiemaler, ei interesse fra ungdommen som han vendte tilbake til rundt 1840, opplyser kunstmuseets direktør.Kunstmuseets vårprogram

«Marit Følstad: No Strange Delight» 4. februar - 20. mai

«Nyervervelser og nye deposita» 4. februar - 27. mai

«Higher Ground» 29. mars - 27. mai 2012

«Knut Både: Måneskinnsmaleren» 16. juni - 30. september