82 år gammel diktdebutant

Reidun Mellem (82) har skrevet flere historiske bøker, nå har hun tatt steget inn i den lyriske verdenen.

GODT VOKSEN DEBUTANT: Reidun Mellem (82) står alene for hele utgivelsen av diktsamlingen "Med helsing fra heimbygdas bakkar". Her har hun samlet dikt som hun har skrevet på siden hun var liten.  Foto: MARIANNE LEIN MOE

kultur

"Tåra og fortvilelse var alt eg hadde å bere til sorghuset — og nokken fattige ord om Din omsorg endå for spurvan".

Slik starter diktet «I sorghuset» som er nokså representativt for Mellems diktsamling «Med helsing fra heimbygdas bakkar». Her får man nemlig et innblikk i hennes observasjoner, erfaringer og forhold til folk og ikke minst naturen. Gjennom hele livet har debutanten diktet og nå er altså mange av disse samlet i en diktbok.

– Jeg skriver om alt mulig som inspirerer meg. Ofte er det naturen her i nord fordi jeg synes den er så vakker. Spesielt om høsten, sier Mellem.

Opplevde krigen

Men det er ikke bare naturen som har preget livet til den erfarne kvinnen. Da hun var ni år gammel opplevde hun det verst tenkelige for et lite barn, å måtte flykte fra krigen. Ettersom hun vokste opp i Storfjord i Nord-Troms opplevde hun under andre verdenskrig at hjembygda ble okkupert av tyskerne. Da måtte hun og familien flykte til Sverige.

– Krigen husker jeg som om det var i går. Det var rett og slett helt forferdelig og dessverre har Nord-Norge blitt glemt i krigshistorien, sier Mellem .

Derfor har hun gitt ut flere historiebøker om krigen her nord — spesielt om det å være et flyktningbarn.

– Jeg har undervist på Tromstun i mange år og skjønte fort at det ikke sto noe om hvordan nordlendingene erfarte krigen i deres historiebøker. Derfor måtte jeg rett og slett skrive egne bøker om temaet, sier Mellem som har bodd i Tromsø i 50 år.

«Det tause folket»

"Lars Levi Læstadius — Guds sendebud til Nordkalottens folk".

Dette er de første setningen i diktet «Guds plogjern i nord». Her skriver hum Læstadius påvirkning på folket i nord.

– Jeg har selv kvensk blod i årene og er engasjert i skrive om både læstadianerne og kvener — som jeg vil kalle det tause folket. Heller ikke de har det vært skrevet noe særlig om, derfor skrev jeg blant annet boken «Synd og tilgivelse» om Læstadius og en seminarrapport om kvensk historie, språk og kultur, sier Mellem.

Eget forlag

Fredag 18. oktober lanseres den lille diktsamlingen i Ishavskatedralen hvor Mellem selv leser dikt til toner av Frøydis Dalheim (sang), Kristin Mellem (fiolin) og Herborg Rundberg (klaver). Men det har ikke bare vært lett å få gitt ut samlingen.

– Det var ingen forlag som ville utgi den, så jeg startet mitt eget enkeltmannsforetak og ga den ut på eget forlag. Navnet på forlaget ble mitt eget navn, det synes jeg er litt kjedelig — så jeg får finne på noe mer kreativt senere.

Vi ønsker engasjerende debatter på itromso.no. Du er velkommen til å kommentere sakene på våre sider, men vi ber deg først lese våre retningslinjer for innlegg:

×

RETNINGSLINJER FOR INNLEGG

iTromsø gjør oppmerksom på at du er juridisk ansvarlig for dine kommentarer. Dette personlige ansvaret gjelder enten du velger å kommentere i kommentarfeltene på våre nettsider eller du skriver innlegg på våre Facebook-sider.

iTromsø ønsker en åpen, saklig og engasjerende debatt. Vi oppfordrer alle til å være saklige, vise respekt for andres meninger og å holde seg til saken. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller på annen måte strider mot etikk eller lovverk. Du kan varsle oss her dersom du ser innlegg du mener bryter med god debattskikk.

Alle som vil delta i debatten hos oss må skrive under eget navn. Vi forbeholder oss retten til å utestenge brukere som begår grove eller gjentatte brudd på våre retningslinjer.

kultur