Helge Stangnes fikk kulturpris

Den velkjente lyrikeren takket fylkestinget med et dikt.

PRISVINNER: Helge Stangnes  Foto: Marius Hansen

kultur

Helge Stangnes (77) fikk i dag Troms fylkeskommunes kulturpris for 2013. Prisen skal etter statuttene "skal tildeles skapende eller utøvende kunstnere eller andre, som ved kunstnerisk eller kulturell virksomhet, har gjort en særlig innsats for eller i kulturlivet i Troms".

I talen til fylkestinget sa fylkesordfører Knut Werner Hansen (Ap) at senjaværingen Stangnes får prisen for sitt litterære arbeid og for arbeidet med å ta vare på dialekter og stedsnavn.

- Prismottaker er kjent for sin jordnære og lune brukspoesi, hvor han beretter om sin kjærlighet til landsdelen og folket her nord. På denne måten synliggjør han på en fin måte nordnorsk kultur og kulturarv. Han gjør også det nordnorske språket rikere, sa Hansen i talen sin.

Stangnes, som er født i Tranøy, har vært ansatt ved institutt for språk og litteratur ved Universitetet i Tromsø. Fylkesordføreren trakk fra Stangnes' første diktsamling "Lys langs en fjord", den siste samlingen "Vintersang" og hans vise om frakteskuta "Hortensia" - som Boknakaran har brakt videre til de store massene.

Troms fylkeskommune delte også ut arbeidsstipend innen fagområdet musikk. Prisen på 100.000 kroner gikk til Hijoo Moon, domkantor i Tromsø domkirke.

"Troms fylkeskommune ønsker med denne tildelingen å gi honnør til domkantoren. Hun er en kirkemusiker på meget høyt kunstnerisk nivå med allsidig bakgrunn. Hennes kirkemusikalske arbeid gir store ringvirkninger i fylket", heter det i begrunnelsen fra juryen.

Vi ønsker engasjerende debatter på itromso.no. Du er velkommen til å kommentere sakene på våre sider, men vi ber deg først lese våre retningslinjer for innlegg:

×

RETNINGSLINJER FOR INNLEGG

iTromsø gjør oppmerksom på at du er juridisk ansvarlig for dine kommentarer. Dette personlige ansvaret gjelder enten du velger å kommentere i kommentarfeltene på våre nettsider eller du skriver innlegg på våre Facebook-sider.

iTromsø ønsker en åpen, saklig og engasjerende debatt. Vi oppfordrer alle til å være saklige, vise respekt for andres meninger og å holde seg til saken. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller på annen måte strider mot etikk eller lovverk. Du kan varsle oss dersom du ser innlegg du mener bryter med god debattskikk.

Alle som vil delta i debatten hos oss må skrive under eget navn. Vi forbeholder oss retten til å utestenge brukere som begår grove eller gjentatte brudd på våre retningslinjer.

kultur