Lager film om Tromsø-diskoen

Er det noe musikerne i Tromsø kan, så er det å lage disko. Det mener i alle fall britiske Ben Davis.

FÅR MUSIKKEN FRAM I LYSET: Filmen "Northern disco lights" forteller historien om norsk disko. Ben Davis (fra høyre) og Terje Rafaelsen forteller historien, mens Bjørn Torske er en av "karakterene" de følger.  Foto: Marius Fiskum

kultur

Siden juli i fjor har filmskaper Terje Rafaelsen fra Tromsø filmet musikere innenfor disko-sjangeren i Bergen og Oslo. Blant annet har han intervjuet Rune Lindbæk. Det gjør han etter en idé som kom fra det engelske plateselskapet paper recordings, drevet av Ben Davis. Til slutt skal alle intervjuene resultere i filmen som får navnet «Northern disco lights», og slippes til neste år.

– Jeg synes det er interessant at det var i Norge at diskoen fikk nytt liv. At det var dette lille landet som skulle finne opp sjangeren på nytt og influere musikk over hele verden mener jeg er verd å dokumentere. Det er jo norsk kulturhistorie, sier Davis.

Startet på 80-tallet

I løpet av få dager har Rafaelsen og Davis filmet og intervjuet disko-musikerne Øivind Sjøvoll, Kolbjørn Lyslo, Per Martinsen, Vidar Hanssen og Bjørn Torske. Sistnevnte synes det er flott at det lages en film om disko-musikkens utvikling i landet.

– Vi vokste opp på begynnelsen 80-tallet. Da hørte vi på studentradioprogrammet til Vidar Hanssen som het Beatservice, og da fikk vi høre musikk fra hele verden. Når Bel Canto så fikk gitt ut platen i Belgia inspirerte det oss andre til å gi ut musikk utenfor landets grenser. At det nå lages film om synes jeg er kult, sier Torske.

Filmen skal være en kronologisk dokumentar som tar for seg diskoens spede begynnelse og hva musikken har utviklet seg til å bli i dag.

– Vi er med musikerne i studio, konserter og vi er med dem til utlandet hvor de spiller på forskjellige klubber. Vi har blant annet vært med Rune Lindbæk til England, sier Rafaelsen.

Gamle helter

Filmskaperen mener det er morsomt å få muligheten til å høre historiene fra sine gamle musikalske helter som han vokste opp med.

– Alle er jo pionerer innenfor sjangeren og jeg synes det var på tide å lage en film om dem. Både for å bli kjent med personene bak musikken, men også for å se hvilken betydning det de har hatt for musikken. Dessuten er det jo også veldig gøy å få et nærmere innblikk i denne musikalske reisen, sier Rafaelsen.

Vi ønsker engasjerende debatter på itromso.no. Du er velkommen til å kommentere sakene på våre sider, men vi ber deg først lese våre retningslinjer for innlegg:

×

RETNINGSLINJER FOR INNLEGG

iTromsø gjør oppmerksom på at du er juridisk ansvarlig for dine kommentarer. Dette personlige ansvaret gjelder enten du velger å kommentere i kommentarfeltene på våre nettsider eller du skriver innlegg på våre Facebook-sider.

iTromsø ønsker en åpen, saklig og engasjerende debatt. Vi oppfordrer alle til å være saklige, vise respekt for andres meninger og å holde seg til saken. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller på annen måte strider mot etikk eller lovverk. Du kan varsle oss her dersom du ser innlegg du mener bryter med god debattskikk.

Alle som vil delta i debatten hos oss må skrive under eget navn. Vi forbeholder oss retten til å utestenge brukere som begår grove eller gjentatte brudd på våre retningslinjer.

kultur