Danser om overtro og magi

Fortellinger og myter om Johan Kaaven — legendarisk vismann og noaidi fra Finnmark — er opprinnelsen til danseforestillingen «Mannen som stoppet Hurtigruta».

HISTORIER FRA KJØKKENET: Forestillingen "Mannen som stoppa Hurtigruta" utspiller seg på et kjøkken. Her kan det skje så mangt. 

LAGET MUSIKK FOR KONA: Herman Rundberg har komponert musikken til forestillingen kona, Simone Grøtte har koreografert. 

SAMLES RUNDT EN FELLES FORSTÅELSE: Koreograf og regissør Simone Grøtte mener det er en fordel at hele ensemblet i "Mannen som stoppa Hurtigruta" er nordnorsk. — Det gjør at vi har en felles forståelse for hvordan vi kan formidle kunnskap om nordnorsk kultur og tradisjoner, sier Grøtte. 

DANSER: Historier fra noaidien Johan Kaavens liv blir gjenskapt i moderne danseformat på scenen på Hålogaland Teater. Simone Grøtte har regi og koreografi. 

URPREMIERE: Dette er første gang "Mannen som stoppa Hurtigruta" settes opp, noensinne når den har premiere på Hålogaland Teater førstkommende torsdag. 

MAGISK DANS: Simone Grøtte, Maria Landmark og Åsne Storli danser I forestillingen «Mannen som stoppet Hurtigruta» — en forestilling om den samiske «mirakelmannen» Johan Kaaven. 

HISTORIER FRA KJØKKENET: Forestillingen "Mannen som stoppa Hurtigruta" utspiller seg på et kjøkken. Her kan det skje så mangt. 

kultur

Danseforestillingen har première på Hålogaland Teater torsdag, og er et helt nyskrevet stykke av regissør og koreograf Simone Grøtte og musiker Herman Rundberg.

Inspirasjonen har de to hentet fra fortellingene om den samiske «mirakelmannen» som fortsatt florerer i Nord-Troms og Finnmark. Ikke minst i en samling lydopptak fra 50 – og 60-tallet der folk forteller om sine opplevelser av Johan Kaaven (1836-1918).

– Jeg ble kontaktet av Simone Grøtte som hadde veldig lyst til å lage denne forestillingen. Det viste seg at vi satt på en kulturskatt, sier teatersjef Nina Wester.

Moderne og tradisjonelt

I lydinnspillingene forteller folk fra Finnmark om hvordan de opplevde og husker Kaavens forskjellige «mirakler».

– Jeg har laget en forestilling der jeg har ønsket å forene tradisjonell nordnorsk fortellertradisjon og overtro med moderne dans, forteller Simone Grøtte.

Grøtte danser seg og med seg på scenen har hun danserne Maria Landmark fra Alta og Åsne Storli fra Tromsø.

– Det er et stort fortrinn av hele ensemblet er nordnorsk, det betyr at vi har en felles forståelse for hvordan vi kan formidle kunnskap om nordnorske kultur og tradisjoner, sier Grøtte.

På turné

«Mannen som stoppet Hurtigruta» spilles på HT fra til slutten av mars. Deretter drar ensemblet ut på turné i Troms og Finnmark.

– Det blir veldig spennende å vise forestillingen i «kjerneområdet» for Johan Kaaven. Jeg tror at mange vil like å få historiene om ham fortalt på denne måten, sier Grøtte.

Kaaven kunne ifølge fortellingene både se de døde, gande folk, se inn i fremtiden, helbrede folk og — som navnet på forestillingen tilsier — stoppe Hurtigruta.

Spesialskrevet musikk

Komponist Herman Rundberg (fra blant annet Violet Road) har skrevet helt ny musikk til dansestykket.

– Det har vært en lang reise for meg — å bruke opptakene til å skrive musikk har vært kjempegøy. Det er mye mer fritt å skrive dramatisk musikk enn å skrive pop, så dette er absolutt noe jeg har lyst å gjøre mer av, sier Rundberg.

Rundberg — som er gift med Simone Grøtte — sier at det har vært spennende å skrive musikk til en danseforestilling.

– Danserne er helt avhengige av å ha musikk å danse til. Det har vært en prosess det vi har vært nødt til å samarbeide for å få musikken og dansen til å bli en enhet, sier Rundberg.