Moderne og mystisk

«Mannen som stoppet hurtigruta» er en danseforestilling fylt med moderne dans, vakker musikk og mystikk fra den myteomspunne Kaaven.

5

Mannen som stoppa hurtigruta

Regi og koreografi: Simone C.R. Grøtte
Scenografi og kostymedesign: Ingunn Sønsteby
Komponist/lyddesign: Herman Rundberg
Lysdesign: Øystein Heitmann
Dramaturg: Tale Næss
Regikonsulent: Katrine Strøm
Dansere: Simone C.R. Grøtte, Åsne Storli og Maria K. Landmark

MAGISK KAFFEKANNE: Ut fra kaffekannen som er plassert på bordet kommer det fram stemmer som forteller om helbredelser og mystikk som skjedd rundt Kaaven.  Foto: Tom Benjaminsen

DANSER: Historier fra noaidien Johan Kaavens liv blir gjenskapt i moderne danseformat på scenen på Hålogaland Teater.  Foto: Tom Benjaminsen

teater

Forestillingen forener tradisjonell nordnorsk fortellertradisjon og overtro med moderne dans, og litt research tror jeg nok kan være nødvendig før man setter seg i setene på Hålogaland Teater.

«Mannen som stoppet hurtigruta» spinner rundt mytene om Johan Kaavens liv. Johan Martin Andreasen Kaaven (1836-1918) ble gjerne omtalt som Trollkaaven og er en av de siste og mest kjente noaidene i Norge. Han holdt til i Indre Billefjord i Finnmark. Kunnskaper om åndemaning, ganing og svartekunster har gjort at Kaaven visstnok er en anerkjent avdød mann i nord.

Og det er akkurat dette «Mannen som stoppet hurtigruta» omhandler.

Magiske virkemidler

Vi blir invitert inn på et kjøkken der det skjuler seg mange mystiske historier. Gjennom moderne dans og vakker musikk formidler forestillingen historier om mirakler som skal ha blitt utført av Kaaven selv. Det finnes ikke dialog i stykket, men ved hjelp av en samling med lydopptak fra 1950-og 1960-tallet, hvor folk forteller om sine opplevelser av Kaaven, blir handlingen i stykket konkretisert. I disse opptakene blir det blant annet fortalt om Kaavens kaffebesøk i hjemmene til mennesker med forskjellige lidelser de trenger hjelp til å bli kvitt.

Etter avspillingen av opptaket illustrer danserne energisk «trolldommen» som «helbredet» menneskene. Med rekvisitter som kaffekopper som vokser, en magisk kaffekanne det kommer stemmer ut fra, effektfull lyssetting og dramatisk musikk får de fram mystikken rundt kaffebesøkene til noaiden.

Stykket har også fått med seg humoristiske innslag som fikk publikum til å bryte ut i latter.

Ingen fasit

Skaperen av forestillingen, Simone Grøtte, har tidligere uttalt at de ikke vil gi fasiten til publikum. Derimot ønsker hun at publikum skal komme med sine egne tolkninger. Og det har hun oppnådd.

Det er en abstrakt forestilling der det eneste konkrete ligger i de 60 år gamle båndopptakene. En utfordring for undertegnende var at enkelte av fortellingene var på samisk. I og med at dette er et språk ikke jeg behersker, ble det vanskelig å forstå enkelte episoder.

Til tross for språkutfordringene blir man fort revet inn i verdenen som blir presentert på scenen og får deg til å drømme tilbake til en forhistorisk tid. Det er en annerledes forestilling som utfordrer tolkningsevnen til publikum. Hver enkelt «mirakelhistorie» er flettet godt sammen og har en naturlig overgang til den neste.

Som en fersk anmelder sitter jeg igjen med mange spørsmål — og får lyst til å lære mer som den myteomspunne Kaaven.

Vi ønsker engasjerende debatter på itromso.no. Du er velkommen til å kommentere sakene på våre sider, men vi ber deg først lese våre retningslinjer for innlegg:

×

RETNINGSLINJER FOR INNLEGG

iTromsø gjør oppmerksom på at du er juridisk ansvarlig for dine kommentarer. Dette personlige ansvaret gjelder enten du velger å kommentere i kommentarfeltene på våre nettsider eller du skriver innlegg på våre Facebook-sider.

iTromsø ønsker en åpen, saklig og engasjerende debatt. Vi oppfordrer alle til å være saklige, vise respekt for andres meninger og å holde seg til saken. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller på annen måte strider mot etikk eller lovverk. Du kan varsle oss her dersom du ser innlegg du mener bryter med god debattskikk.

Alle som vil delta i debatten hos oss må skrive under eget navn. Vi forbeholder oss retten til å utestenge brukere som begår grove eller gjentatte brudd på våre retningslinjer.

teater