God krim

Noomi Rapace er tilbake som Lisbeth Salander i den andre filmen basert på Stieg Larssons bestselgende krim-trilogi.

4

Jenta som lekte med ilden
filmanmeldelser

"Menn som hater kvinner" er en av de mest besøkte skandinaviske filmene noensinne, og har totalt spilt inn smått imponerende 600 millioner. Oppfølgeren, "Jenta som lekte med ilden", tar opp tråden der den forrige filmen slapp, men mangler litt for å kunne måle seg med førstefilmen.

Trafficking

Lisbeth Salander (Noomi Rapace) vender tilbake til Sverige etter et lengre opphold i utlandet. Her tar det ikke lang tid før hun blir dratt inn i og ettersøkt i forbindelse med en trippeldrapssak. To av de drepte, journalisten Dag Svensson og samboeren Mia Bergman, jobbet for Millenium med å avsløre omfattende trafficking mellom Sverige og Øst-Europa.

Denne menneskehandelen viser seg å involvere flere samfunnstopper i utsatte posisjoner. Den tredje drepte, advokat Nils Bjurman (Peter Andersson), er en gammel bekjent av Salander. Snart jobber både Salander og Millenium-journalist Michael Blomkvist (Mikael Nyqvist) fra hver sin side for å oppklare hva som har skjedd i saken som viser seg å ha linker tilbake til Salanders mørke fortid.

(Anmeldelsen fortsetter under filmvinduet)

Skjønnhetsfeil

Det er nok en fordel å ha sett "Menn som hater kvinner" før denne, men filmen kan også ses frittstående uten så altfor store problemer. Som i den første er også denne velspilt, med gode rolleprestasjoner og troverdige karakterer. Og selv om jeg av og til savner litt kraftigere engasjement fra Nyqvist, leverer likevel både han og Rapace i hovedrollene varene.

Det som derimot er litt irriterende til tider er de små skjønnhetsfeilene som med letthet kunne vært unngått. Det er både noen logiske brister, samt et par feil som virker som det skyldes dårlig research. I tillegg blir filmen litt for lang og litt for intrikat, men det skyldes nok vel så mye at det er en innholdsrik bok som skal adapteres til vel to timer på lerretet.

Alt i alt er likevel "Jenta som lekte med ilden" en god, mørk og underholdende krim-thriller som makter å holde på publikum helt til slutten, selv om den som nevnt ikke når helt opp til suksessen "Menn som hater kvinner".