28. april til 3. mai spiller årets Vårscenefest inn våren med teater, dans, konserter, samtaler og fest. I år er fjerde gangen festivalen arrangeres, og det er Rådstua Teaterhus og RadArt som står for festivalen, med flere samarbeidspartnere.

Tema for årets festival er ”Scenekunst som motstand”, og stikkord for det du kan få med deg er tunisisk dans, sørafrikansk teater og nattlesning på biblioteket.

Tett program

– Du kan faktisk se teater hver dag, hele dagen, sier frilansskuespiller og medlem i Rad Art, Nanna Elisabeth Berntsen.

Programmet er tettpakket med arrangementer, blant annet på Rådstua Teaterhus, Perspektivet Museum og Grønnegata 23, eller ”Small Projects” som de kaller det. Saker som fostervannsdiagnostikk, miljøspørsmål og justismord vil bli tatt opp, og det er satt av mye tid til ”etterpåsnakk” etter forestillingene.

– Det høres kanskje traurig ut med disse alvorlige spørsmålene, men scenekunsten pakker det inn på forskjellige måter, sier Bernt Bjørn, frilansskuespiller og medlem i RadArt.

– Det er tøft med et sånt tema. Du kan få tenkt litt, sier Jenny Svensson, også frilansskuespiller og medlem i RadArt.

Vil ha snakk

Skuespillerne, som også er med å arrangere festivalen, mener folk har et behov for å få snakket og engasjere seg.

– Det er deilig å se disse spørsmålene bli tatt opp i et annet format enn å bare lese om det, sier Bernt Bjørn.

De setter fokus på at folk skal snakke om temaene under festivalen, og det vil være nært imellom de som opptrer og publikum.

Lesninger

Scenetekstivalen er også en del av programmet i år. Dette er andre gang det nasjonale arrangementet arrangeres under Vårscenefesten, og her vil man få oppleve ferske tekster.

– Mange av tekstene som vil bli fremført er fremdeles under utvikling, sier Bernt Bjørn.

Scenetekstivalen er er samarbeid imellom Ferske Scener og Dramatikkens Hus, og er et lag med skuespillere som vil fremføre sine tekster på steder du kanskje ikke ellers ville opplevd dem. Det vil være 13 arrangementer tilknyttet Scenetekstivalen, blant dem en natt man kan tilbringe på biblioteket. Vårscenefest 2014 avsluttes med husfest der Insomniafestivalen stiller opp med DJ.

– I fjor var det kø ned til Grønnegata, sier Bernt Bjørn.