I år arrangeres scenekunstfestivalen Vårscenefest mellom 27. april og 2. mai. Festivalen er et samarbeid mellom RadArt og Rådstua teaterhus, og tirsdag slapp de årets program.

Les også: 11 tromsøfestivaler får hundretusenvis i tilskudd.

Program

På programmet står blant annet den 19 år gamle danske poeten Yahya Hassan, som i 2013 slapp sin selvtitulerte diktsamling. Der skrev han blant annet om oppveksten, om vold og kriminalitet og om det han oppfatter som religiøs dobbeltmoral, og diktsamlingen skapte stor debatt - ikke bare i Danmark, men i hele Norden. Den unge poeten ble i etterkant av utgivelsen drapstruet, noe som førte til at han ved flere anledninger har vært nødt til å lese fra debutsamlingen iført skuddsikker vest og med politieskorte.

Under Vårscenefest skal han bidra med diktopplesning, og etterpåsnakk i etterkant av opplesningen.

Prosjektleder i RadArt, Hanna Solberg Christoffersen, er strålende fornøyd med programmet - og ikke minst bookingen av Hassan.

– Jeg tenker at vi har et kjempespennende og kult program med mange høydepunkter. To av de vi har fokusert mest på er Yahya Hassan og forestillingen «Backstage in biscuit land», sier hun.

Les også: Sølete barneteater.

Barneforestillinger

– Hassan er en kontroversiell poet som det har vært mye blest rundt de siste årene, og «Backstage in biscuit land» er en veldig fin og artig forestilling laget av ei engelsk dame med Tourettes, forteller Christoffersen.

Hun opplever at det er stort å få Hassan på besøk.

– Det er allerede solgt en del billetter, og jeg tror vi har gjort et skup. Dessuten tror jeg han syntes dette hørtes ut som en fin festival å delta på.

I tillegg vil Christoffersen trekke fram de to forestillingene på programmet som retter seg mot barn: «Juryen» og «Balladen om et paddetryne».

– «Juryen» starter seriøst med to dansere som danser samtidsdans. Så blir de avbrutt av to unger som sier de ikke skjønner hva danserne driver med. De vil bestemme, og skaper sin egen danseforestilling, forteller hun.

Les også: Scenekunst med mening.

Tydelige stemmer

Den røde tråden i årets program er «Tydelige stemmer».

– Det er scenekunstnere som har en spesiell historie å fortelle. Kanskje historier som ikke så ofte blir fortalt på en scene. Det er alt fra barn som lager egen samtidsdans til hardtslående, politiske dikt, sier hun.

Les også: 19-årig suksessforfatter besøkte Tromsø.

Programmet:

* Lunsjsnakk på Perspektivet.

* «Juryen» av Hege Haagensrud. (Dans/Teater)

"Med ett blir danserne avbrutt av barnestemmer som sier: ”Hva er det de gjør? Hvorfor gjør de det? Jeg skjønner ingenting!»"

* «Søstre 11 år etter» av Haugen Produksjoner. (Dans)

"Sterkt og tankevekkende om aldring, søsterskap og nære relasjoner."

* «Backstage in biscuit land» av Touretteshero (UK). (Teater)

"BISCUIT! Kan en gjennomføre en BISCUIT! teaterforestilling mens BISCUIT! Man ufrivillig sier ”biscuit” 16.000 BISCUIT! ganger i døgnet?"

* Yahya Hassan (DK). (Poesi)

"Danmarks råeste poet tar et oppgjør med hykleri, religion og sin barndom som palestinsk innvandrer. Hør hans sannhet i CAPS LOCK!"

* «Hvem kan ytre seg om kunst?» Arrangeres av HATS, RadArt og Nord-Norske Bildende Kunstnere. (Seminar)

"Hvilke utfordringer knytter det seg til ambisjon om at kunsten skal ha en viktig funksjon i vårt demokrati? Hvem skal ha mulighet til å mene noe om kunsten de ser og opplever?"

* «Jag minns dig som du var då» av Malin Hellkvist Sellén (S). (Dans)

"5 aktører betror seg som i et AA-møte om sine innerste hemmeligheter. Hvorfor er det så vanskelig å slippe taket og hva er det vi holder fast i?”"

* «Balladen om et paddetryne» av Barneteatret vårt. (Teater)

"En rørende historie om et vennskap – satt på prøve av behovet for å bli akseptert av fellesskapet."

* «De onde». Lesning med Oslo Internasjonale Teater (Lesning).

"Hvordan forholder vi oss til det grusomme, når det utenkelige skjer – når barn dreper barn? Delta i en sterk kollektiv opplevelse du sent vil glemme."

* «A Better Place» av Random Scream/Davis Freeman (DE/US). (Teater)

"En snik-politisk interaktiv forestilling, et forsøk på å løse alle verdens problemer på én time."

*«Ses i min nästa pjäs» av Pia Maria Roll/ Impure Company. (Teater)

"Tett på personlige historier og et akutt behov for hevn, blir du tatt med på utforskning av anti-kommersiell kunstpolitikk. Med sitt kritiske blikk tar Roll et oppgjør mot markedskreftenes inntog i kunsten."

* «7 promises» av Random Scream/Davis Freeman (BE/US). (Teater, fest)

"Avlegg et løfte om å redde verden – i et herlig potpurri av klimautfordringer, vekkelsesmøte og fest!"

Interessert i kultur-stoff? Følg iTromsø Kultur på Facebook!

foto
TOURETTES: Jessica Thom fra London har laget forestilling om hvordan det er å leve med Tourettes syndrom. Foto: Presse
foto
FORNØYD: Prosjektleder Hanna Solberg Christoffersen er fornøyd med programmet. Foto: Stian Andre Lund Foto: Stian Andre Lund