Knut Erik Jensen fulgte i hælene på Mads Gilbert etter Gaza-krigen for to år siden. Det ble til 160 timer råfilm som nå er klippet ned til en time og femti minutters dokumentarfilm. Filmen er ingen glorifisering av ?helten? Gilbert, men gir et ærlig bilde av en hardt arbeidende solidaritetsarbeider.

Alltid sak

Filmen starter og slutter på havet. Gilbert freser av gårde i en liten plastbåt i åpningsscenen, mens han forteller om sin tid som ung distriktslege i Karlsøy.

Deretter tas vi med på en reise, hvor perspektivet skifter mellom krig og død i Gaza, trygge Tromsø, forelesningsturné i USA og bokprosjekt. Perspektivet på verdens elendighet blir naturlig nok vinklet, og vil være lett å ta filmen på. Greit nok. Men mennesket Mads Gilbert rommer så mye mer enn bastante meninger, og det klarer filmen også å få fram.

Gilbert er veldig bevisst på å skjerme privatlivet, og selv om vi møter han i flere "private" sammenhenger, handler det alltid om "saker". Enten det er i møtet med ?bestemoren? på yttersida, folk på gata, fisketur med sprakende bål ved elvebredden eller på toget, mens det norske landskapet flimrer forbi.

I fri dressur

Ringen sluttes når "det nakne mennesket" Gilbert kaster seg ut i det nordnorske ishav i filmens sluttscene. - Det gjelder å få det beste ut av livet, sier han, mens han tar et oppgjør med Norges tilstedeværelse i Afghanistan. - Få hjem de norske soldatene, du Jonas Gahr Støre og du Jens Stoltenberg, sier han rett inn i kamera, og avleverer sluttreplikken: - Den satt midt i fleisen.

Knut Erik Jensen bruker både egne filmopptak, private klipp av og med Mads Gilbert, og klipp fra fjernsynsstasjoner. I de private klippene møter vi det lekne naturmennesket Gilbert i fri dressur: I shorts, dansende og syngende med en transistorradio i hendene, "spiller" akutt syk for studentene sine eller padlende med spekkhoggere.

- Få det beste ut av livet

Både filmskaper og hovedperson byr på seg selv i filmen. Det er to modne menn som på hver sin kant har opplevd okkupasjon, og filmen har blitt et sterkt og aktuelt samtidsdokument, med historiske bånd.

Filmen heter "Det akutte menneske", men kunne gjerne hett "Det livreddende menneske", "Det livsbejaende menneske" eller "Det engasjerte menneske". I flere scener reflekterer Gilbert over livet sitt. På sett og vis er livet en akuttsituasjon, for vi skal alle dø før eller senere. Det handler ifølge hovedpersonen om å gjøre det beste ut av livet mens han lever, og derfor er "Det akutte menneske" en treffende og dekkende filmtittel, på både mennesket og legen Mads Gilbert.