foto
Grusomme meg Foto: film

Gru (med stemme av Alex Rosén) ser ut som en krysning av et samlet korps med James Bond-skurker - inkludert Ernst Stavro Blofeld. Han oppfører seg som Mike Myers Dr. Evil fra Austin Powers-filmene og høres ut som om Bela Lugosi hadde satt seg på skolebenken i Grønlandsområdet for å lære seg norsk. Han er skurken, eller rettere sagt helten som det viser seg, i produsent Chris Meledandris («Istid») siste animasjonsfilm.

Foreldreløse jenter

I motsetning til de fleste andre superskurker holder ikke Gru til på en månebase, et bortgjemt slott, eller en underjordisk vulkanbase. Han har et hus i en relativt rolig forstad. Riktignok med en underjordisk kjeller hvor han kan klekke ut onde planer sammen med sin partner-in-crime, Dr. Nefario, og sette de ut i livet, godt hjulpet av en hær med små, gule håndlangere. Da hans siste plan om å stjele en krympestråle for å kunne krympe månen feiler, ser han seg nødt til å rekruttere hjelp fra et litt annet hold - de tre foreldreløse jentene Margo, Edith og Agnes.

Dårlig dubbing

En animasjonsfilm med en, i utgangspunktet skurkete, hovedrolleinnehaver er ikke dagligdags. Men så skal det da også vise seg at det er langt mer skurkete karakterer involvert enn Gru i «Grusomme meg». Da best illustrert gjennom direktøren for The Bank of Evil (tidligere kjent som Lehman Brothers) og Grus erkefiende, en annen superskurk ved navn Vektor. «Grusomme meg» har mange gode referanser når det kommer til superskurksjangeren, og flere av duellene mellom Gru og Vektor vekker minner om f.eks «Spy vs. Spy».

I tillegg er Grus hær av håndlangere et oppkomme av lattervekkende situasjoner, og helt klart de egentlig stjernene i filmen. Animasjonen er flott og fargerik, men dessverre ikke i 3D her i Tromsø, noe den tydelig er laget for å utnytte. Dubbingen er derimot, men unntak av Alex Rosens innsats, middelmådig, og det må innrømmes at det er irriterende når karakterer snakker uten å bevege munnen, eller beveger munnen uten å snakke. Likevel leverer «Grusomme meg» godkjent underholdning nesten hele filmen igjennom.

Se trailer:

foto
Grusomme meg Foto: Film