– Jeg har sendt inn et bidrag til Novellecup før, uten å bli valgt ut, så jeg trodde ikke at jeg skulle bli valgt denne gangen heller. Det føles veldig spennende, gøy og litt rart å være med, sier Berglund.

Hun har skrevet siden ungdomsskolen. Det er som at hun tenker med hånda, har hun funnet ut.

– Jeg syns det som at tankene blir klarere når jeg sitter med en blyant, en penn eller et tastatur. Det er befriende, behagelig og iblant vondt, men det er noe jeg stadig kommer tilbake til. Det er en pause fra virkeligheten, sier Berglund.

– Jeg er en skikkelig språknerd, og syns at det er gøy å finne på nye setninger som klinger bra. Det er nok derfor jeg er så glad i å lese Helga Flatland, fordi hun skriver så bra.

Ung jente, voksen mann

Novellen Berglund deltar med, «Blå gardiner og skittent sengetøy», handler om en 15 år gammel jente som er hjemme hos en mann. De har flørtet en stund, og hun havner i en vanskelig situasjon som hun egentlig var med på å drive fram.

– Hun skjønner litt for sent at det hun er i ferd med å havne i, ikke er greit, men hun klarer ikke å komme seg ut av situasjonen. Hun har ikke verktøyene på plass, noen andres sko på, sier Berglund og fortsetter:

– Det som skjer er jo ikke greit, for hun er for ung. Likevel ønsker jeg å utfordre hva sannhet er, hvem sin sannhet som er sann. Og i novellen ser jeg det fra jentas side.

– Kjenner du deg igjen i henne?

– Jeg tror alle kan kjenne seg igjen i følelsen av å være liten, håpløs og rådvill, å få panikk når du ikke finner løsninga. Veldig mange tenåringer havner i situasjoner som ikke er bra, men de innser det ikke før det er for sent.

– At det er gøy å leke med flammen helt til man brenner seg?

– Ja, det kan du si. Ungdom tester grenser hele tiden, andres og sine egne, for å finne ut hvor langt det er mulig å gå. Og så skjer det mye spennende på veien mot det punktet der det ikke er en lek lenger. Punktet det blir alvor.

Har en drøm, kanskje en plan, om å bli forfatter

Berglund er egentlig fra Karasjok, men har bodd ti år på Østlandet. Nå bor hun på Nøtterøy, der har hun samboer og en sort flat coated retriever. Hun trives godt, liker at alt er i umiddelbar nærhet, i hvert fall ut fra et Finnmarksperspektiv, og at det er sol der når det snør her. Likevel, det er like tungt å dra fra Karasjok hver gang hun har vært hjemme.

– Har du en drøm om å bli forfatter?

– Ja, jeg har tenkt på det i mange år, at det er en drøm, eller en plan, tror jeg. Jeg har skrevet en roman, men jeg har ennå ikke følt meg klar til å sende den til et forlag.

– Hvorfor ikke?

– Jeg har lyst til at den skal være så bra den kan bli, og så sammenligner man seg med andre, og så går tida, hverdagen tar deg, og så ligger den der. Den er skrevet ferdig, men om jeg klarer å sende den fra meg en dag, gjenstår å se, sier Berglund og legger til:

– Men nå klarte jeg å sende inn novella til Novellecup, og det er jeg ganske så fornøyd med å ha klart. Kanskje jeg tør å sende inn romanen en vakker dag også.