Helt siden musikklinja på Kongsbakken startet opp i 1985 har det vært tradisjon å arrangere et stort prosjekt annethvert år, hvor andre- og tredjeklasse-elever fra både musikk, dans og drama samarbeider om en forestilling.

Og årets elever har vært råheldige.

– Det siste vi gjorde før landet stengte ned på grunn av pandemien var å pakke ned forestillingen i 2020, sier Laila Fagerheim, som er dramalærer på Kongsbakken.

I to år har elevene håpet at årets forestilling ville bli en realitet, og ikke avlyst eller nedskalert som så mange andre kulturarrangementer de siste årene.

– Heldige med timingen

Men til elevenes store glede ble det show også i år. Denne gangen er det forestillingen «Little Shop of Horrors» som blir tolket av Kongsbakken-elevene.

iTromsø tok turen til Kulturhuset fredag formiddag for å prate med noen av elevene: Håkon Gabriel Sørbøe (18), Vera Østbye Lysnes (18), Iben Bech (18) og Fride Henriksen (17).

– I 2020 rakk de å ha forestillingen akkurat før pandemien kom, sier Lysnes.

– Har dere vært redde for at årets forestilling ikke ville bli noe av?

– JA!, kommer det samstemt fra elevene.

Iben Bech (18), som spiller den blodhungrige planten på fredagens forestillinger, sier at lettelsene i koronatiltakene kom i grevens tid.

– Hadde tiltakene vart i en uke til, så hadde vi vært nødt til å avlyse, sier Bech.

– Så vi har vært heldige med timingen, legger Sørbøe til.

GLAD: Elevene er glad og lettet over at pandemien ikke satt stopper for forestillingen, som de har gledet seg lenge til å sette opp. Fra venstre: Håkon Gabriel Sørbøe, Iben Bech og Vera Østbye Lysnes. Foto: Ronald Johansen

Trenger blod for å overleve

Kultklassikeren «Little Shop of Horrors » har her fått en litt lokal vri.

– Det er en musikal om en ung mann som jobber i en plantebutikk i Kroken, som finner en plante som gjør at butikken tjener veldig bra, forklarer Sørbøe som under fredagens forestillinger spiller den mannlige hovedrollen «Simon».

– Til slutt vokser planten seg stor og trenger blod for å overleve, legger Bech til.

Hun spiller den blodhungrige planten på fredagens forestillinger.

– I den opprinnelige historien dør hovedrollene, og planten tar over hele verden, sier Lysnes, som spiller den kvinnelige hovedrollen «Audhild».

I motsetning til den originale musikalen har denne versjonen, som er oversatt og omtolket av regissør Mats Holm, en lykkelig slutt.

Den lykkelige slutten speiles også i musikalens tekster. I åpningssangen synger Sørbøe «Kroken, verdens verste plass», mens i den siste scenen er dette gjort om til «Kroken, verdens beste plass».

– Noe man gleder seg til

Tradisjonen tro har de forestillinger over to dager, og hver dag er det en forestilling på dagen, og en på kvelden. I år var det forestillinger torsdag og fredag denne uken. Da iTromsø prater med elevene fredag formiddag er det rett før de skal på scenen foran ungdomsskoleelever fra hele byen.

Planleggingen av forestillingen begynte før jul, og de siste to månedene har gått til øving. Kostymene og rekvisittene er det elevene selv som står bak.

– Det er noe man gleder seg til fra man starter på musikk, dans og drama, sier Henriksen, som er både danser og skuespiller i forestillingen.

– Jeg husker fra før jeg begynte på Kongsbakken at jeg så storforestillingen, og syntes det var helt fantastisk, og jeg gledet meg veldig til vi skulle gjøre det selv, fortsetter hun.

KROKEN: Musikalens første scene er lagt til Kroken. Lengst til venstre sitter Fride Henriksen. Foto: Ronald Johansen

Takknemlig for muligheten

Sørbøe forteller at elevene setter pris på å kunne sette opp en forestilling på Kulturhuset.

– Vi får erfare å ha en så proff som mulig oppsetning, med ordentlige lydfolk og en arena som gjør at vi kan gjøre veldig mange kule ting, som vi ikke kan gjøre på Kongsbakken, sier Sørbøe.

– Det å kunne opptre på en slik scene med denne typen show er vi veldig takknemlig for at vi kan gjøre, legger Bech til.

– Ser dere for dere at dette er noe dere har lyst å satse på i fremtiden?

– JA!, kommer det nok en gang fra de teaterengasjerte elevene.

Dramalærer Laila Fagerheim roser elevenes innsats.

– De har virkelig gjort en kjempeinnsats, de har vært veldig flinke, sier Fagerheim med et smil.