Onsdag 1. juli trådte nye aldersgrenser for visuelt innhold i beskyttelsesloven i kraft. De nye aldersgrensene for filmer på kino deles nå inn følgende kategorier; tillatt for alle, 6 år, 9 år, 12 år, 15 år og 18 år.

– Den største endringen er at vi har fått en helt ny aldersgrense. Før hadde vi 7 år og 11 år som aldersgrense, de er nå erstattet av 6, 9 og 12 år. Regelen som gjør at foreldre kan ta med barn som er tre år yngre enn aldersgrensen gjelder fortsatt, bortsett fra 18-årsgrensa som er absolutt, sier fungerende kinosjef Raymond Nordahl ved Fokus Aurora Kino.

Toåringen på kino

I praksis betyr dette at kinohverdagen blir lettere for familier der man har barn som er i alderen 18 måneder til 4 år. Alle barn kan dermed se filmer med 6 års aldersgrense, forklarer Nordahl.

– Før kunne man ikke ta med en treåring på en film med 7 års aldersgrense, mens nå kan man ta med seg toåringen på film med 6 års aldersgrense. Vi har hatt episoder der familier med en treåring ikke slipper inn i en sal som viser en barnefilm med aldersgrense 7 år. Det unngår vi med de nye reglene, sier Nordahl.

Synliggjør reglene

Det er Medietilsynet som bestemmer aldersgrensene på kinofilmene, men det er hver enkelt kino sitt ansvar å gjøre folk oppmerksom på det.

– Det er ikke de store endringene, men vi har hengt opp plakater som tydeliggjør reglene. Vi sørger også for at trailerne som vises før filmen er tilpasset aldersgruppa, sier Nordahl.

"Minions" åpen for alle

Sommeren er som regel ikke den beste årstiden for kinobesøk, men med dårlig sommervær øker også antall besøkende.

Nordahl sier at besøkstallet har vært bra på filmer som "Jurassic World", som for øvrig nå har gått fra 11 års aldersgrense til 12 års aldersgrense.

– Animasjonsfilmen "Minions" hadde premiere fredag. Det er en film som vi regner med vil gå veldig bra utover sommeren. Den er tillatt for alle, så her er både store og små velkommen, sier Nordahl.

foto
NYE REGLER: Fungerende kinosjef Raymond Nordahl sier at folk flest ikke vil bli påvirket av de nye reglene på kino. Arkivfoto: iTromsø Foto: Eivind A. Hansen