Den profesjonelle frikjøreren Nikolai Schirmer (30) kombinerer i hverdagen potensiell livsfare i rå natur med visninger og likes i sosiale medier.

Nå kommer en syv episoders lang dokumentarserie, med tittelen «Eksponert», om tromsøværingen. Her åpner den profesjonelle frikjøreren opp om livet på, og utenfor, fjellet.

– Man er jo eksponert der oppe på fjellet. Serien handler om livet til fjells, men også det som skjer bak kamera, sier Schirmer.

«Knakk» ansiktet

Handlingen foregår i «sesongen» 2021-2022, der mye gikk galt for tromsøværingen.

– Jeg knakk både kroppen og kjærlighetslivet på rappen der. Det var mye å stå i på én gang, sier han.

– Det var underlig å snakke om kjærlighetslivet på kamera, men bruddet var det mest dramatiske som skjedde i livet mitt, så det ville ha vært mer underlig å ikke snakke om det.

Første dag på ski, i oktober 2021, hadde Schirmer et stygt uhell.

– Jeg var alene på ski, og endte opp med å kjøre på tre steiner. Jeg knakk ansiktet på den første, røk akillesen på den andre, og knakk hånda på tre steder på den tredje, sier frikjøreren.

Vintersesongen som er dokumentert i «Eksponert» viser derfor i stor grad Schirmers kamp om å komme seg tilbake på ski.

– Aksel Lund Svindal kom seg tilbake på tre måneders tid, mens en NBA-spiller brukte to år. Så dét var tidsperspektivet, sier Schirmer.

– Rakk du slutten av sesongen, da?

– Nå kan vi jo ikke spoile alt for publikum. Det er bare å «tune in», humrer frikjøreren.

Scene fra skredet i Malangen

Selv om det blir mange scener fra gymmen, er det også mye spektakulært nordnorsk landskap å se i TV-serien. Schirmers turkompis Krister Kopala er den andre sentrale figuren i serien, som har folk både fra Tromsø og landsdelen involvert i produksjonen.

– Hendelsene rundt det skredet i Malangen i 2022 er med i serien, siden Krister selv var der, sier Schirmer.

OPPTURER OG NEDTURER: Den nye TV-serien skal vise flere sider ved livet til skikjører og jurst Nikolai Schirmer. Foto: Eirik Walle

Han er vant til å produsere egne filmer fra fjellet, men har gjennom «Eksponert» satt pris på å jobbe med en regissør uten skibakgrunn.

– Hun har jobbet skikkelig bra, og har bidratt med et mer allment, folkelig blikk på tingene. Det har vært morsomt å få et helt annet perspektiv på det man holder på med.

Serien skal allerede være tilgjengelig for Altibox-brukere, og det jobbes med å utvide distribusjonen.

Flotte turer – sterke vennskap

I senere år har Schirmer deltatt i debatten rundt forholdene i hjemkommunen. Han har kritisert planene om å etablere Arctic Center, men har fremsnakket lite omtalte deler av Lyngsalpene. Inntil i sommer var han kjæreste med popartisten Sigrid.

– Man får servert mange fine historier, og det fra de flotteste lokasjonene man kan tenke seg. En kombinasjon som er ganske unik, utaller regissør Heidi Kysnes Høyheim i en pressemelding fra produksjonsselskapet Screen Story.

– Flotte turer, kjærlighet, sterke vennskap og livet slik det skjer bak kamera, skildres gjennom de syv episodene. Serien gir et innblikk i livet hans som helhet, ikke bare skiturene. Eller oppturene, for den saks skyld, fortsetter «Eksponert»-regissøren.

– Spennende å få et innblikk

30-åringen er opprinnelig utdannet jurist, men i 2019 ble han kåret til Europas beste frikjører. Dette er en tittel Schirmer forsvarer og gjenspeiler i sine egenproduserte skifilmer han selv produserer.

– Hvordan får en av Europas beste frikjørere livet til å gå rundt? Det har vært veldig spennende å få et innblikk i det, for det innebærer så mye mer enn det å stå på ski, sier regissør Høyheim.

Anders Hereid, produsent i Screen Story, uttaler i pressemeldingen at denne TV-serien er et prosjekt med internasjonale ambisjoner. Vestnorsk Filmsenter, Filmkraft og Mediefondet Zefyr er med på laget.

– Serien er rett og slett et menneskelig drama som utspiller seg i det vakreste vi har av norsk natur. Derfor håper vi serien får et stort, internasjonalt publikum i løpet av 2023, sier Hereid.