– Mange av bøkene som var bestselgerne til jul, har nå kommet i pocketutgave, så de selger vi mye av, forteller bokhandler hos Bokhuset Libris i Storgata, Martin Antonsen.

Han trekker blant annet fram «Havboka» av Morten Strøksnes, «De urolige» av Linn Ullmann, og «Et helt halvt år» og «Etter deg» av Jojo Moyes som gode eksempler på dette.

– Sommeren er høytid for pocketbøker. I tillegg er det mange som ikke leser bøker resten av året, som leser både én og to bøker i sommerferien, påpeker bokhandleren.

Les også: Drømmeinnspilling for «Kings Bay» i Tromsø

Lokale favoritter

Selv om det går mye i pocketbøker hos Bokhuset Libris for tiden, er det fortsatt mange som foretrekker innbundne bøker.

– Det har blant annet kommet noen lokale dokumentarbøker som vi selger jevnt og trutt av. Det er «Kvenfolkets 500 år ved Ishavskysten» og «Ikke et ondt ord om han Dr. Eng! Lege for Quisling og Kvænangen». Også «En søster for lite» av Ingrid Kjelstrup selger godt hos oss, forklarer Antonsen.

En annen favoritt hos mange bokormer for tiden er «Calendar Girl», erotikkthrilleren av Audrey Carlan, som på kort tid har tatt Norge med storm, og som av mange sammenlignes med «Fifty Shades of Grey».

– Den selger vi mye av på vår filial på Jekta, men her i Storgata er den ikke på topplista, forteller bokhandleren.

Les også: Dette utestedet fortsetter med suksesskonseptet fra i fjor

Populære Moyes

På andre siden av gata, hos Ark, merker de også at pocketbøker er populært om sommeren.

– Det er veldig lettvint å ta med seg pocketbøker på ferie, så det selger vi mye av. Her er romanene til Jojo Moyes, «Et helt halvt år» og «Etter deg» bøker vi selger mye av. Også bokserien til Elena Ferrante, «Napoli-kvartetten», er populær, særlig nå som de to første bøkene har kommet i pocketutgave, forteller Kjersti Thon, butikksjef hos Ark i Storgata.

Ellers kan hun fortelle at «De urolige» av Linn Ullmann er en bestselger også hos Ark.

– I tillegg selger vi mange eksemplarer av Tom Egelands sjette roman om Bjørn Beltø, «Djevelmasken», og «Calendar Girl»-boka, sier Thon.

Les også: Dette skjer i Tromsø i sommer

– Selger som hakka møkk

På Nerstranda hos Norli Libris ser de mange av de samme tendensene som hos sine konkurrenter lenger nord i byen.

– De to mest populære forfatterne hos oss nå er uten tvil Elena Ferrante og Jojo Moyes. De selger som hakka møkk, forteller butikkansatt Svenn Vik.

Han forteller om travle dager på bokhandelen nå som sommeren er i gang.

– I forrige uke skjøt salget for alvor fart. Vi merker at folk skal handle bøker til ferien nå.

Ifølge Vik er det en overvekt av kvinner som handler bøker.

– Dessuten er mange av våre kunder turister, i tillegg til at vi får mange kunder som skal ut å reise med hurtigbåten, siden den går rett utfor Nerstranda, forklarer han.

«Calendar Girl» på topp

Også Notabene på Nerstranda merker at det er høysesong for boksalg.

– Det går mye i pocketbøker nå som folk skal reise på ferie, forteller selger Ragnhild Kristoffersen.

Hos Notabene er det særlig én roman som utmerker seg på toppselgerlista.

– Det er uten tvil «Calendar Girl», men også krimromanen «Fortielsen» av Jørgen Jæger selger vi mye av. Nå som filmatiseringen av «Et helt halvt år» går på kino, er også Jojo Moyes-romanen tilbake på topplisten igjen, påpeker Kristoffersen.