– Bukta vil være en læringsarena, forteller Marianne Saus, festivalsjef for Bukta Tromsø Open Air Festival.

iTromsø er med da elever ved Kongsbakken VGS besøker mikrobryggeriet til Mack for å sette i gang prosessen med å brygge årets Buktaøl. Dette er en prosess som går over lengre tid, med flere prototyper som må testes og godkjennes.

Eneste kravet fra Bukta er at ølet skal passe til sjømat, rock og at elevene lærer om de kjemiske prosessene underveis.

SAMARBEID: Lærer Vibeke Aune, Bukta-sjef Marianne Saus og ølbrygger Christian Riksheim samarbeider med VG3 kjemiklassen som står bakerst. Foto: Karoline Sveen

Kjemi i praksis

Elevene Johan Holdahl (18) og Ulrik Flaa (18) kan fortelle at det er mye læring i å se hvordan øl blir produsert.

– Det å ha fysisk undervisning utenfor klasserommet gjør kjemi mer interessant, og ved å besøke en bedrift får vi også se hvordan kjemien kan benyttes i praksis, sier Holdahl.

Kjemilærer Vibeke Aune kan fortelle iTromsø at Kongsbakken er en del av et nasjonalt prosjekt som heter Lektor 2, og det er første gang dette prøves ut i Tromsø.

– Prosjektet handler om å knytte realfagsundervisningen til arbeidslivet, sier Aune.

Aune måtte likevel tenke seg om to ganger da hun fikk tilbudet om å være med på akkurat dette prosjektet.

– Når en skal si ja til et prosjekt omhandlende alkohol og skoleelever, er en nødt til å se på etikken i det hele. Fordelene var overveiende for å si ja til prosjektet, da et slikt prosjekt fører til en artigere og en mer variert læringsprosess, sier Aune.

KNYTTET TIL UNDERVISNING: Ølbryggingen til Johan Holdahl (18) og Ulrik Flaa (18) er relevant for realfagsundervnisningen deres. Foto: Karoline Sveen

Valg av prosjekt

Da Mack ble kontaktet av Lektor 2-programmet om et prosjekt som skoleelevene kunne være med på, var Christian Riksheim, ølbrygger ved Macks Mikrobryggeri snar med å ta kontakt med Buktas festivalsjef, Marianne Saus.

– Elevene skal jo ha et oppdrag å gjennomføre, og det å kunne ta med unge voksne i ølbryggerprosessen kan tilføre Buktaølet en ny grad av energi og smak, forklarer Saus.

– Det som også er ekstra spesielt med dette prosjektet er at vi prøver å brygge ølet tilsatt litt saltvann fra havet for mineraler, legger Riksheim til.