Tirsdag diskuterer Tromsø Internasjonale Filmfestival (TIFF) nordnorsk filmbransje. Flere nordnorske regissører har vendt hjem for skape film i nord under pandemien. Overskriften på debatten er derfor «Hjemlengsel?».

«Samtaler om Nord» er en serie samtaler som tar utgangspunkt i en film under TIFF. Ett av målene med disse samtalene er å ta diskusjonene videre fra kafébordene og kinosalene og ut i samfunnsdebatten.

foto
Espen Nomedal er programsjef for «Film fra Nord» i Tromsø Internasjonale Filmfestival, TIFF. Han leder årets første TIFF-debatt. Den handler om filmtalentene i Nord-Norge. Foto: TIFF

Sårt tema

Første samtale ut ligger godt innenfor filmpolitikken, og kan inneholde tørre begrep som støtteordninger. Men bak ligger et sårt tema. iTromsø har tidligere skrevet om hjerneflukten av filmarbeidere fra Tromsø som drar sørover for å finne arbeid.

Mediator under debatten er Espen Nomedal, som folk flest kanskje kjenner fra Filmveksthuset Tvibit. Han har i år ansvaret som programsjef for Film fra Nord under TIFF 2022, og vil lede diskusjonen.

– Det handler om ung skaperkraft og film, sier Nomedal.

foto
DELTAKER: Filmskaper Toni Nordli tar med seg filmen «Six Feet of Separation» til TIFF. Filmen er et relasjonsdrama om vanskeligheten med å få forholdet til å fungere i pandemiske tider. Nordli deltar under årets første TIFF-debatt. Foto: Toni Nordli

Skaperkraft

Med i panelet er filmskaper Snorre Aun Sætereng fra Hammerfest. Han er nylig uteksaminert fra filmskolen i Kabelvåg, Nordland Kunst og Filmhøgskole.

– Han er et nytt og ferskt talent. Han har lagd en fiksjonsfilm hvor søstera hans spiller hovedpersonen. Hun er med i gruppeterapi, og forsøker å finne ut hvem hun er, sier Nomedal.

foto
Filmskaperen Snorre Aun Sætereng er en av flere nordnorske filmtalenter som tar turen til TIFF. Foto: Privat

I tillegg kommer en ung filmskaper fra Bardufoss, Toni Nordli.

– Han er også en ung filmskaper med en allsidig bakgrunn, og tar med seg en film han lagde da samfunnet var nedstengt, sier Nomedal.

I panelet sitter også Anna Svensson, filmkonsulent i Nordnorsk filmsenter.

– Hva er premissene for at nordnorske filmskapere skal gjøre sitt i regionen for ikke å dra til Oslo, spør Nomedal, og fortsetter:

– Film fra nord har jo en sterk tilknytning til både Nord-Sverige og Nord-Finland. Det jeg vil finne ut av, er hvilke apparat filmskaperne trenger rundt seg for å kunne blomstre i Nord-Norge. Og hvordan vil det bli i fremtiden? Er det vanskelig å få støtte for film i nord, spør Nomedal.

Samfunnsdebatt

TIFF-programmet «Samtaler om Nord» er et samarbeid mellom TIFF, iTromsø, Internasjonalt Seminar, Tromsø kommune og Samfunnsløftet. Det er en daglig lunsjdebatt med utgangspunkt i en film publikum har sett – eller bør se. «Samtaler om nord» bygger brua mellom viktige tema på lerretet og samfunnsdebatten i Nord-Norge.